Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Wie maakt het mooiste 20-seconden-wijsje voor het Enschedese carillon?

Een jaar lang eeuwige roem in Enschede. Dat is weggelegd voor de winnaar van de melodiewedstrijd voor het carillon van de Grote Kerk. Stadsbeiaardier Esther Schopman schrijft de wedstrijd uit en vraagt deelnemers een melodietje van 20 seconden te maken. De winnaar kan erop rekenen dat zijn compositie het hele jaar steeds om kwart over het hele uur door het carillon wordt gespeeld. “Tussen half tien ’s morgens en half tien ’s avonds”, vult de beiaardier aan.

Het is inmiddels het derde jaar dat Esther Schopman muzikanten vraagt mee te doen aan de compositiewedstrijd. “Ik kreeg elk jaar tussen de tien en vijftien melodieën opgestuurd. Dat mogen er wel meer zijn.”

Het afgelopen jaar selecteerde ze twee winnaars, omdat ze allebei heel goed waren. “Ik heb ze op kwart over en kwart voor het uur gezet”, aldus de beiaardier.

Straatmuzikant

De wedstrijd is een manier om zoals de beiaardier het zegt ‘het carillon een plekje te laten krijgen in de hoofden van de Enschedeërs’.

“Eigenlijk ben ik een straatmuzikant die en rekening houdt met de mensen en contact met ze zoekt.” Ze beseft dat voorbijgangers niet altijd een idee hebben wat er wordt gespeeld.

“Weet jij wat er nu op het halve uur klinkt”, vraagt ze aan presentator Ernst Bergboer in 1Twente vandaag. Die weet het niet. “Elvis Presley met Kiss me quick”, verraadt ze.

Niet te snel

Niet meer dan twintig seconden, niet sneller dan allegro, een bereik van 3,5 octaaf en alsjeblieft niet teveel noten achter elkaar van gelijke toonhoogte. Dat zijn de voorwaarden voor de deelnemers aan de compositiewedstrijd. Oh ja: de composities kunnen tot 9 oktober worden ingestuurd naar [email protected].

Trommel

De melodie van de winnaar wordt op 31 oktober in de grote trommel gestoken. De trommel is de automatische piloot van het carillon.

Esther Schopman en haar dochters hebben een dag nodig om de noten van de melodie in de trommel te zetten zodat het carillon elk kwartier na het uur het prijswinnende wijsje speelt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.