Verkeer
Stuur appje
Zoek

D66 Enschede komt met verrassende kieslijst: huidige fractie gaat op de schop

D66 Kieslijst 2021 10 22 114718 qhbc
Iris Bloemhoef keert na de verkiezingen niet terug als D66-raadslid, Vic van Dijk staat op een 'onverkiesbare' plek.
Beeld: Gemeente Enschede

Als eerste partij in Enschede heeft D66 nu al een lijst vastgesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Een verrassende lijst, omdat maar liefst drie van de huidige vijf fractieleden niet lijken terug te keren na 16 maart 2022.

De D66-fractie heeft nu vijf zetels in de gemeenteraad. Van de huidige raadsleden is fractievoorzitter Gertjan Tillema (lijsttrekker) verzekerd van een nieuwe termijn en lijkt dat ook te gelden voor Margarita Jeliazkova (plek 4). De rest van de top vijf op de kieslijst is ingevuld met nieuwe namen: Linsey van der Veen (2), Maschja Baas (3) en Annemarie Dedden e.v. Laun (5).

Dossiervreter op plek 9

Het meest opvallende aan de D66-kieslijst is het ontbreken van Vic van Dijk op een hoge positie. De Twekkeloër, die bekend staat als een kundig en vastbijtend raadslid - zeker als het gaat om ingewikkelde dossiers zoals de zoutcavernes - staat op plek 9. Tenzij D66 een miraculeuze verkiezingswinst boekt, kan hij zijn raadzetel alleen terugverdienen op basis van voorkeursstemmen.

Saillant is dat Van Dijk dit voorjaar op slechts één stem de interne lijsttrekkersverkiezing verloor van Gertjan Tillema. Nu moet hij behalve de eerder genoemde top vijf de nieuwe kandidaten Magdalena Rennert (6), Rens Weustink (7) en Sjoerd Helfrich (8) voor zich dulden.

“Ik vind het raar en jammer. Maar, niemand is groter dan de partij of de stad. Ook ik niet”

Aanvankelijk was voor Van Dijk zelfs een 11e positie op de advieslijst ingeruimd, maar omdat bij D66 de leden de uiteindelijke lijst bepalen zijn er twee plekken bij gekomen. "Ik wil doorgaan in de fractie", aldus Van Dijk. "Dat lijkt nu onwaarschijnlijk. Ik vind het raar en jammer. Maar, niemand is groter dan de partij of de stad. Ook ik niet."

In een bericht aan partijgenoten, die hij vlak voor de stemming over de kieslijst stuurde, sprak de Twekkeloër uit dat de lijsttrekkersverkiezing, waarbij hij de helft van de stemmen kreeg, een enorme steun voor hem was om verder te gaan met 'inhoudelijke politiek'. De onverkiesbare plek op de lijst doet daar volgens hem geen recht aan.

Twee fractieleden stoppen

Voor twee fractieleden is het einde van hun raadslidmaatschap voor D66 al een feit. Jasper Kerkwijk heeft er straks drie termijnen (twaalf jaar) als raadslid op zitten en dat is volgens de regels van D66 het maximum. Voor hem is - net als voor huidig wethouder June Nods - een rol als lijstduwer weggelegd op de kieslijst.

Iris Bloemhof, die pas vier jaar in de fractie zit, staat niet meer op de lijst, terwijl zij net als Vic van Dijk afgelopen voorjaar nog wel in de race was voor het lijsttrekkerschap. Bloemhof legde het in de eerste stemronde af tegen de heren, maar had desondanks gerekend op een hoge plek - lees: top vijf - op de advieslijst. Dat zat er niet in, waarna ze zelf besloot om niet verder te gaan.

“In die opdracht staat onder andere dat het een divers team moet zijn, met nadrukkelijk ruimte voor vernieuwing. Daarnaast was een duidelijk deel van de opdracht om voor een team te zorgen”

"Ik wilde natuurlijk graag lijsttrekker worden. Dat lukt niet en dat is jammer, maar no hard feelings", blikt Bloemhof terug. "Dan komt de kandidaatstelling en zie ik dat ik lager op de lijst sta dan ik mezelf had gezien. Dan zijn er twee opties: een interne campagne voeren om hoger op de lijst te komen of stoppen. Ik wil niet vechten voor mijn plekje of mezelf profileren", aldus Bloemhof.

Het gevoel dat bij haar overheerst is dat ze 'niet helemaal gezien' is in haar eigen partij. Ze vindt dat ze afgelopen periode inhoudelijk haar bijdrage in de fractie heeft geleverd. Een persoonlijke campagne voeren was ze niet van plan. "Ik heb toen ik de gemeenteraad in ging mijn baan als wijkcoach er voor opgezegd. Nu wil ik ook weer zekerheid voor mijzelf en weer een baan zoeken. Dat is toch lastiger te combineren met het raadslidmaatschap."

Een divers team

Gertjan Tillema vormde als lijsttrekker samen met afdelingsvoorzitter Maria Walters en een externe adviseur de lijstadviescommissie (LAC). Die stelt een advieslijst op, waarover de algemene ledenvergadering uiteindelijk het oordeel velt. "Wij hebben opdracht gehad", zegt Tillema. "In die opdracht staat onder andere dat het een divers team moet zijn, met nadrukkelijk ruimte voor vernieuwing. Daarnaast was een duidelijk deel van de opdracht om voor een team te zorgen."

Daaruit is een (advies)kieslijst gekomen. "Die volgorde is geen beoordeling van individuen als in 'de nummer 3 is beter dan de nummer 5', maar als wie is het meest passend in een team van x personen bij de gegeven opdracht."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.