Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Cultuurnoabers helpen clubs: ‘Als je wilt overleven, moet je samenwerken’

De toon is gezet. De Stichting Muziekfonds Enschede, beter bekend als Cultuurnoabers, wil de naar schatting 150 culturele groepen en clubs in de stad helpen om samen op te trekken: “Anders overleven we niet”, zegt bestuurslid Benjamin Groenevelt van de net opgerichte Cultuurnoabers.

Subsidies

Het nieuwe initiatief is broodnodig, zegt Groenewolt in onze live-uitzending 1Twente Vandaag. De gemeente veranderde namelijk het subsidiebeleid voor de amateurkunstverenigingen. Bij het verstrekken van geld wordt vooral gekeken naar de plannen van clubs met betrekking tot samenwerking, innovatie en talentontwikkeling.

Ingewikkelde instrumenten

De Cultuurnoabers gaan helpen om die drie uitgangspunten uit te werken. Neem de muziekinstrumenten: de gemeente vindt het geen goed idee meer om die te subsidiëren. “Maar soms heb je ingewikkelde instrumenten nodig die je niet zelf kunt betalen. Pauken, buisklokken, die ga je echt niet zelf aanschaffen. Het eerste wat we nu doen is een potje maken, zodat verenigingen zulke materialen gezamenlijk kunnen gebruiken”, aldus Groenewolt.

Scholen

Maar de bemoeienis van de noabers blijft niet beperkt tot de aanschaf of uitleen van die ‘moeilijke’ muziekinstrumenten. “We willen voorzien in behoeftes van de verenigingen. Heb je veel microfoons nodig voor een voorstelling en heb je er zelf maar twee dan proberen we dat met elkaar te regelen.”

Het bestuurslid ziet voor de Cultuurnoabers veel meer taken: “We moeten richting scholen van betekenis zijn. Scholen moeten makkelijk toegang krijgen tot muzieklessen. Laten we beginnen en zorgen dat de verenigingen aangehaakt zijn.”

Voordeel

Voordeel voor de verenigingen is er ook, meent Groenewolt. “Als de club verder wil, moet je leden hebben. Daar moet je nu mee beginnen.”

Meer informatie en contact met de Cultuurnoabers: [email protected]

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.