Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Gebruikers fietsapp krijgen sneller groen bij twintig verkeerslichten

Lekker doorfietsen in de stad. Doorpeddelen, geen rood, maar altijd groen. Dat is misschien wel de ultieme wens van de Enschedese fietsers die de stad doorkruisen. Die wens wordt bijna werkelijkheid, want met de Enschedese fietsapp op je mobiel krijg je op twintig kruispunten in de stad sneller groen.

Fietsapp

Benjamin Groenewolt, projectleider van Fietsstad Enschede, is een warm pleitbezorger van de Enschedese fietsapp, die ervoor zorgt dat met name de appgebruikers sneller groen krijgen bij nieuwe verkeerslichten. Want die worden steeds slimmer, aldus Groenewolt.

Cloud

De verkeerslichten en de app maken verbinding met elkaar via de cloud. Dat wil zeggen dat fietsers die de app hebben gedownload op hun mobiel ruim voor nadering van het kruispunt worden opgemerkt door de verkeerslichten. Vervolgens wordt sneller groen gegeven. Overigens worden alle nieuwe verkeerslichten voorzien van de techniek.

Langer groen

De doorontwikkeling van deze techniek zorgt er straks ook voor dat als veel fietsers naderen nog sneller en langer groen wordt gegeven. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de die fietsers de app op hun telefoon hebben gezet. Op dit moment maken zo’n 2000 Enschedeërs er gebruik van.

Privacy

De app regelt overigens niet alleen sneller groen. “Hij motiveert ook mensen om meer te fietsen. Je krijgt punten voor het aantal afgelegde kilometers. Die kun je inwisselen voor leuke extraatjes.” En de privacy van de gebruikers? Groenewolt maakt er geen geheim van dat ‘de app meet waar je fietst’. “De data slaan we op en je kunt zien welke informatie van jou is opgeslagen.’

F35

Het fietsbeleid van de gemeente Enschede is er onder meer op gericht om Enschedeërs op de fiets te krijgen voor de korte ritten. Onderdeel van dat plan is de verdergaande aanleg van de fietssnelweg F35. Momenteel wordt gewerkt aan plannen om die fietsweg door te trekken van het station via de Spoordijkstraat naar de Lambertus Buddestraat. “De weg wordt op hoogte langs het spoor gelegd.” De geplande oplevering van de fietsstraat is eind 2023.

Volgens Groenewolt is de situatie waarbij de fietsers door de drukte op de Molenstraat op het trottoir moesten rijden opgelost. Het nieuwe kruispunt is klaar en daarmee ook de verkeersdrukte op die straat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.