Verkeer
Stuur appje
Zoek

Opvallend veel Twentenaren starten bedrijf in crisistijd

Opvallend veel ondernemers in de regio Midden Twente (Hengelo, Borne en Hof van Twente) begonnen vorig jaar een eigen bedrijf. En ook dit jaar waren het er meer dan gemiddeld. Alsof we niet middenin een crisis zitten. Tien van deze ondernemers zijn genomineerd voor de Startersprijs Midden Twente. Vijf begonnen er in 2020, vijf in 2021. Twee van hen waren maandag 1 november te gast in 1Twente Vandaag.

'Omzet niet leidend'

Mathijs Beld van Beldpoint uit Borne en Jelmer Boensma van Jelmex Music|Productions uit Delden zaten aan tafel met Chantal Os, ondernemersadviseur van ROZ Groep dat de wedstrijd elk jaar mede organiseert. Os: “Nadat de uitreiking van deze prijs vorig jaar niet kon doorgaan vanwege corona, reiken we hem nu gelukkig weer uit aan de beste starters. De jury kijkt daarbij absoluut niet alleen naar wie de meeste omzet maakt, maar vooral ook naar hoe de start was, het toekomstperspectief van het bedrijf en het innovatieve aspect.”

“We wilden samen meer kunnen genieten van de dingen in het leven.””

Zestig aanmeldingen

“Samen met de jury (zie kader, red.) hebben we zo’n 60 aanmeldingen gescreend, zijn we bij een aantal ondernemers op bedrijfsbezoek geweest en hebben we vervolgens een shortlist met genomineerden bepaald.”

icon_main_info_white_glyph

Jury

De jury bestaat uit Gerben Lievers (ondernemer/groei-architect), Hans Lesscher (algemeen directeur Odin Groep), Tijn Leussink (directeur Leussink Retail Groep), Ilse Visscher (mede-eigenaar Twentewijn) en Robin Geerdink (directeur Coöperatieve Rabobank Centraal Twente). Meer info: www.startersprijsmiddentwente.nl

Enige in Europa

Mathijs Beld begon zijn bedrijf vorig jaar. Hij werkte tot twee jaar geleden bij een bedrijf in de metaalbewerking, maar zegde eind 2019, net als z’n vrouw Maike, zijn baan op om samen Beldpoint te beginnen: “De ziekte van onze zoon vormde indirect de aanleiding. Hij maakt geen groeihormonen aan, waardoor hij klein blijft. Om hem toch te kunnen laten fietsen, heb ik een fiets op maat gemaakt. Later ben ik ook voor andere kinderen met een groei- en/of krachtbeperking hulpmiddelen gaan maken. Er bleek een enorme markt voor te zijn. Niet voor niets zijn wij de enige in Europa die dit soort producten maakt. Daarnaast wilden wij ook graag baas over onze eigen tijd zijn. We wilden samen meer kunnen genieten van de dingen in het leven.”

Fikse dip

Corona zorgde kort na de start voor een fikse dip, maar Mathijs en Maike zetten door: “Juist omdat de kinderen uit onze doelgroep erg kwetsbaar zijn, konden ze een tijd lang niet bij ons op locatie komen. En dat is bij het op maat maken van bijvoorbeeld fietsen wel noodzakelijk. Eind vorig jaar lieten de coronacijfers het gelukkig weer toe en toen hebben we vrijwel de hele achterstand weer ingelopen.”

Jonge deejay

Jelmer Boensma (14) hoeft niet te leven van z’n werk. De jonge deejay annex producer gaat nog naar school, maar om meer te kunnen optreden, moest hij van z’n hobby z’n bedrijf maken: “Dat is de belangrijkste reden dat ik Jelmex Music|Productions ben begonnen. Ik had wel het geluk dat m’n vader een eigen rijschool heeft, zodat hij me goed kon helpen bij het opstarten. Nog steeds doet hij de boekhouding, maar ik verstuur de facturen.”

icon_main_info_white_glyph

De andere genomineerden zijn...

Frank Leusink van Kaakmeesterz, Hengelo
Laura Mahespalsingh van Babybirthbox, Hengelo
Jaap van der Meulen van Chatkracht, Hengelo
Astrid van Santen van Natulatte, Hengelo
Gemma Drohm en Susanne van der Linden van De Plezierbrengers, Hengelo
Winny en Arjen van Buren van Zenderense Es, Borne
Koen Olde Hanter van Aanstreekelijk, Delden
Joost Ankersmid van Controlbee, Hof van Twente

Uitreiking

Op maandagavond 15 november worden de winnaars bekendgemaakt tijdens het Starterscafé in de Reggehof in Goor, georganiseerd door Rabobank Centraal Twente, ROZ en de gemeenten Borne, Hengelo en Hof van Twente. Wil je aanwezig zijn bij de uitreiking? Aanmelden kan via www.rozgroep.nl/starterscafe2021.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.