Verkeer
Stuur appje
Zoek

Stadsbeiaardier kon niet kiezen: twee winnende composities galmen over de stad

De ‘kwart-over-positie’ op speeltrommel van de beiaard van de Oude Kerk is sinds een paar jaar bestemd voor de compositie van een stadsgenoot. Stadsbeiaardier Esther Schopman roept daartoe een prijsvraag uit, het winnende mini-muziekstukje galmt dan om kwart over ieder uur een jaar lang over de stad. Dit jaar kon ze niet kiezen.

Zowel Domien Verbeek als Luuk van Ewijk (alias: Luvane) componeerden een melodietje van twintig seconden dat Schopman zo beviel, dat zij ze beide een plekje op die speeltrommel heeft gegeven. De melodie van Verbeek klinkt om kwart over, die van Luvane om kwart voor.

Verbeek en Luvane

Verbeek telt zeventien lentes en studeert Filosofie een de Universiteit van Utrecht. Hij is opgegroeid in Enschede, zat op het Kottenpark en speelt piano. Sterker: volgend jaar wil hij naast zijn studie starten met het conservatorium. Zijn compositie begint met een overmatige kwart, een verwijzing naar het tijdstip waarop hij over de daken beiert.

Luvane is een in Enschede gevestigde cartoonist, illustrator, graficus en componist. Hij publiceert regelmatig in U-Today en werkt voor de universiteiten in Twente - waar hij ook studeerde en lesgeeft - en Cambridge en de gemeente Enschede

Luuk versteekt de laatste noot van zijn compositie op de speeltrommel
Luvane versteekt de speeltrommel van de Enschedese Grote Kerk
Beeld: Esther Schopman

Overmaatse speeldoos

De speeltrommel van de Enschedese Oude Kerk is in 1951 geplaatst. Ieder kwartier zet een automaat het ding - anderhalve meter in doorsnee - in werking. Metalen pinnen op de trommel zetten de mechanieken in werking die de speelklokken aanslaan - net als een speeldoosje, maar dan een paar maatjes groter.

‘Versteken’ van de speeltrommel

Een keer per jaar worden die wijsjes ververst. Vermoedelijk uit compassie met inwoners en vaste bezoekers van de binnenstad - je zou de wijsjes anders mee je graf in dragen. In beiaardiersjargon wordt dat verversen ‘versteken’ genoemd, een verwijzing naar het opnieuw insteken (en goed vastschroeven) van die pinnen op de speeltrommel. Een goede dag werk.

Domien versteekt de laatste noot van zijn compositie op de speeltrommel
De compositie van Domien Verbeek klinkt inmiddels om kwart over ieder uur
Beeld: Esther Schopman

Dit jaar gebeurde dat op 31 oktober. Met een week of wat zullen die bewoners en vaste binnenstadbezoekers de wijsjes van Verbeek en Ewijk - en die van het hele en het halve uur, van de hand van Schopman zelf - als vanzelf meeneuriën.

IMG 2450
Lees ook
Wie maakt het mooiste 20-seconden-wijsje voor het Enschedese carillon?
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.