Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Twee raadsleden uit Enschede doen stapje terug: 'klimaatstress' en een nieuwe baan

Marianne Iris
Marianne Schouten (links) en Iris Bloemhof worden (voorlopig) vervangen als raadslid in Enschede.
Beeld: Ernst Bergboer/Gemeente Enschede

Enschede krijgt er twee nieuwe raadsleden bij. Na deze week neemt Iris Bloemhof (D66) afscheid van de gemeenteraad, maar ook Marianne Schouten (GL) heeft aangegeven zich voorlopig te laten vervangen.

Bloemhof was al aan haar laatste maanden bezig als gemeenteraadslid. Ze besloot onlangs, teleurgesteld vanwege een lagere plek op de voorlopige kieslijst van D66, niet opnieuw verkiesbaar te stellen. Ze is vervolgens gaan solliciteren en heeft nu een baan gevonden die niet te combineren is met het raadslidmaatschap.

Klimaatstress

In het geval van Marianne Schouten gaat het om ziekteverlof. De Enschedese werd na de vorige gemeenteraadverkiezingen geïnstalleerd als gemeenteraadslid van GroenLinks. De afgelopen raadsvergaderingen was zij al afwezig. Maandagavond maakte Schouten bekend dat zij minimaal een 'paar maanden' nodig heeft om bij te komen.

"Ik ben op", aldus Schouten openlijk op haar Facebookpagina. De combinatie van het raadslidmaatschap, twee banen en het alleenstaande ouderschap vallen haar zwaar. Maar nog meest is het de stress vanwege de klimaatcrisis, schrijft ze.

“Gaat de politiek nog over het beste willen voor onze samenleving?”

"Hopelijk helpt het anderen dat ik hier open en eerlijk over ben op sociale media", aldus Schouten. Ze zou willen dat mensen zich stelliger uitspreken over 'de zeer heftige klimaat en ecologische crisis'. "Omdat we te veel roofbouw plegen in het belang van geld verdienen door een enkeling. En daarbij roofbouw op mensen, ook voor geld. Dus is er ondertussen ook een woningcrisis, zorgcrisis, onderwijscrisis. Ow ja en een corona crisis. Gezellig hoor! Gaat de politiek nog wel over het beste voor onze samenleving?"

Vervangers

Bij D66 maakt Martijn Braber de laatste maanden tot aan de gemeenteraadsverkiezingen vol. Braber is geen onbekende in het stadhuis. Tussen maart 2014 en maart 2018 was hij al een periode raadslid. Bij de laatste verkiezingen kwam hij net tekort voor een zetel. Zeker is de terugkeer van Braber van korte duur is: op de kieslijst van maart 2022 is met de 32ste positie voor hem een rol als lijstduwer weggelegd.

Wie Marianne Schouten bij GroenLinks gaat vervangen is formeel nog niet bekend. Bart Peeters Weem komt daarvoor in aanmerking en het ligt voor de hand dat hij dat gaat doen. Peeters Weem is momenteel al actief als steunfractielid.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.