Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Corona zet streep door aanstaande Kerstmiddag Hengelo

De roemruchte kerstmiddag in Hengelo gaat ook dit jaar niet door. De coronamaatregelen, waaronder de verplichte 1,5 meter afstand, maken het evenement op 24 december vrijwel onmogelijk. De middag wordt nu verplaatst naar het paasweekend van 2022 om inwoners en horeca tóch een feestje te kunnen bieden.

Meer dan 10.000 mensen in goede tijden

Voorgaande jaren kwamen er steevast meer dan 10.000 mensen naar Hengelo om de kroegen en discotheken te bezoeken, maar dit jaar is het net als vorig jaar niet mogelijk. Terwijl de horeca wel tot 17.00 uur mag openblijven, heeft de organisatie CHEF (Centrum Hengelo Events Facilitator) toch besloten om de middag te annuleren vanwege geldende coronamaatregelen.

CHEF-voorzitter George ten Brummelhuis: "We kregen ontzettend veel vragen van bezoekers en leveranciers over het wel of niet doorgaan. Hoewel er volgende week nog een persconferentie van het kabinet plaatsvindt, vinden wij het niet verantwoord daarop te wachten. Financieel is het een enorm risico voor de ondernemers en ook maatschappelijk is het niet verantwoord om de kerstmiddag door te laten gaan. Het is met pijn in het hart dat wij dit prachtige evenement moeten annuleren."

'Een gewone vrijdagmiddag'

Ondanks dat de horeca wel gewoon open is tijdens de feestdagen, roept Berto Mulder, voorzitter van de KHN (Koninklijke Horeca Nederland) afdeling Hengelo, op: "Hoe graag wij jullie ook willen ontvangen, er is een gezamenlijk besluit genomen om de traditionele kerstmiddag vanwege de coronaregels te laten vervallen. Het wordt helaas een gewone vrijdagmiddag. Bezoek alsjeblieft niet in grote getalen de horecagelegenheden in de binnenstad. Er is simpelweg geen plek. De veiligheid van de bezoekers en medewerkers staat voorop."

238284 hh1 kerstmiddag1
Feestvierende jongeren tijdens kerstmiddag in betere tijden
Beeld: Archieffoto 1Twente

Pleister op de wond

De voorbereidingen voor kerstmiddag waren in volle gang. De organisatie stond in nauw overleg met de gemeente om te zien hoe kerstmiddag op een goeie manier toch georganiseerd kon worden, zoals door te werken met toegangsbandjes. Daar was ook geld voor gereserveerd. "Als je alles afpelt, dan is er met de huidige regels helaas geen kerstmiddag mogelijk", zegt burgemeester Sander Schelberg.

Als pleister op de wonde wordt kerstmiddag verplaatst naar het paasweekend, zodat er straks toch nog een feestje gevierd kan worden. Sander Schelberg daarover: "Het coronavirus is vrij seizoensgebonden. In de winter schieten de besmettingen weer omhoog. Daarom hebben we het evenement verplaatst naar het voorjaar, in de hoop dat het dan wél door kan gaan en de besmettingen dan weer minder zijn. We moeten zelf ook meebewegen."

Reünie

De kerstmiddag is in de loop der jaren uitgegroeid tot een echte reünie, zo vindt Schelberg. "Familie en vrienden zien elkaar weer en gaan samen naar de horeca in de Hengelose binnenstad. Maar hoe de coronaregels nu zijn, dat heeft niks met kerstmiddag te maken. We gaan echter niet bij de pakken neerzitten, we gaan nadenken over hoe en wanneer het wél veilig kan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.