Verkeer
Stuur appje
Zoek

Kerstmiddag in Hengelo binnen paar minuten uitverkocht

238284 STILL kerstmiddag hengelo 1 TWENTE
Feestvierende jongeren tijdens een kerstmiddag enkele jaren geleden.
Beeld: 1TWENTE

Kaarten voor de traditionele Kerstmiddag in Hengelo zijn nauwelijks meer te krijgen. Verschillende horecazaken deden donderdagavond toegangskaarten online in de verkoop en die waren razendsnel weg. "Ik denk dat het twee minuten duurde", zegt Thomas Goorhuis van Club Merlijn.

Elke vierkante centimeter benut

De Hengelose club probeert jaarlijks elke vierkante centimeter van de zaak te benutten. Het zorgt ervoor dat er zo'n 2200 kaarten verkocht kunnen worden. Daarnaast houdt Goorhuis nog flink wat kaarten achter voor relaties, vrienden en familie.

"We werken sinds vorig jaar met een online ticketsysteem", zegt Goorhuis. "Voorheen ging alles over de toonbank, dan stonden er lange rijen bij de voorverkoop. Dat hoeft nu niet meer. Er kunnen in ons systeem 1000 mensen in de virtuele wachtrij. Dan gaat het snel."

Ticketswap

Ook bij Cafe 't Neutje was het in een paar minuten uitverkocht. Samen met The 3 Musketeers, Tante Toos en de Appel 2.0 wordt de middag gevierd in een grote tent in de Pastoriestraat. "Die hadden we vorig jaar ook al en dat beviel goed. We hebben dan plek voor verschillende artiesten en DJ's." zegt Rogier Mastenbroek.

Door de grote vraag naar de tickets zijn kerstmiddagkaartjes op Ticketswap inmiddels al zeer gewild. Zo'n 600 mensen geven aan kaartjes te zoeken voor het evenement. Er worden al kaarten verhandeld. Dat zorgt ook voor irritatie, valt te lezen op sociale media. Veel mensen die naast het net vissen noemen het "oneerlijk" en zouden terug willen naar de tijd dat de kaarten fysiek in het café werden verkocht. Mastenbroek noemt dat "Jammer. Ik kan nou eenmaal niet iedereen tevreden stellen".

“Ik zie onder de aanmeldingen mensen uit Almelo, Nijverdal en Borculo. Dat bevestigt voor mij het gevoel dat het veel meer een regionaal evenement aan het worden is.”

In de rij

Bij café Good Fellows aan de Willemstraat zijn ze juist dit jaar overgegaan op online verkoop omdat veel klanten het omslachtig zeiden te vinden dat ze kaarten fysiek moesten kopen en soms in de rij moesten wachten. Mede-eigenaar Willem van Munster zegt dat hij verwacht nog vandaag alle kaarten te hebben verkocht. "Het mooie is dat je nu kan zien waar de mensen vandaan komen. Ik zie mensen uit Almelo, Nijverdal en Borculo. Dat bevestigt voor mij het gevoel dat het veel meer een regionaal evenement aan het worden is, en niet meer alleen voor mensen uit Hengelo".

icon_main_info_white_glyph

Fenomeen

De Kerstmiddag is een Hengeloos fenomeen. In de jaren '80 is het begonnen als een soort reünie. Op de dag voor kerst, wanneer iedereen die elders is gaan wonen weer bij familie is, wordt met vrienden de kroeg in gegaan. Vaak al vroeg in de middag. Volgens Thomas Goorhuis van Club Merlijn is het een soort carnaval op de dag voor kerstmis. "Iedereen is goed gemutst en het weerzien met oude bekenden maakt dat de sfeer ontzettend goed en gezellig is."

Aan de deur

Wie nu geen kaarten heeft, kan overigens nog altijd Kerstmiddag in Hengelo vieren. Sommige horecazaken hebben vrije entree of verkopen kaarten op de dag zelf aan de deur. Bij De Tapperij doen ze dat al 28 jaar zo, zegt eigenaar Yozef Fidan. "Mensen zijn dat van ons gewend. Dat gaan we niet veranderen. We gaan altijd een uurtje eerder open en dan staan er al heel veel mensen in de rij. Voor 15.00 uur zitten we doorgaans vol."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.