Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Noodopvang asielzoekers op vliegveld Twente geen vraag, maar een opdracht

Marten foppen
Directeur Marten Foppen staat welwillend tegenover de vestiging van een noodopvang asielzoekers op het vliegveld.
Beeld: Ernst Bergboer

Directeur Marten Foppen van Evenementenlocatie Vliegveld Twente staat niet onwelwillend tegenover de opvang van 500 asielzoekers op haar terrein voor maximaal zes maanden. Dit naar aanleiding van het verzoek dat staatssecretaris Ankie Broekers-Knol bij het College van B en W heeft neergelegd.

Evenementenlocatie

“Onze locatie is door Den Haag aangewezen als verplichte locatie crisisopvang asielzoekers. We hebben daar vanmorgen een oriënterend gesprek over gehad. Laat een ding duidelijk zijn, we zijn een evenementenlocatie en geen noodopvang voor asielzoekers. Van de andere kant als je vanuit hogere hand gedwongen wordt hierover mee te denken dan zul je dat als goed burger moeten doen. Dat was ook de lijn van het gesprek vanochtend”, zegt Foppen.

Contact

De directeur zegt dat er al eerder contact is geweest met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) over de opvang van vluchtelingen. “Ze zijn in november komen kijken”, aldus Foppen

Burgerschap

“Daarna stopte het contact”. Volgens de directeur is het geen vraag meer, maar een opdracht. “Als Den Haag zegt het moet, dan kun je natuurlijk met allerlei juridische procedures het proberen tegen te houden maar uiteindelijk zal het dan toch moeten. En tenslotte heb je toch te maken met goed burgerschap.”

Bestemmingsplan

De directeur stelt wel een ultimatum. “We zijn niet voor niets na jarenlange inhoudelijke discussies tot een vastgesteld bestemmingsplan gekomen voor een evenemententerrein. Daar ligt onze toekomst, dus voor ons is het belangrijk dat dit niet jaren gaat duren maar maximaal een half jaar. Dat wil ik wel concreet hebben en niet vrijblijvend.”

Naast elkaar

Over de vraag of er tijdens de opvang ook evenementen kunnen worden gehouden is Foppen duidelijk. “Het evenemententerrein is groot genoeg dat beiden prima naast elkaar kunnen bestaan.”

Foppen zegt nog niet te weten waar op zijn terrein de crisisopvang wordt gerealiseerd. Ook weet hij niet hoe die eruit komt te zien. “Ik kan niet vooruitlopen op onze rol daarin.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.