Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Wonen, werken en wetenschap: zo gaat het visitekaartje van Kennispark Twente eruit zien

Kennispark Twente Karres en Brands Vivid Vision 2 thumb
Een impressie van de toekomstige innovatiecampus op Kennispark Twente, kijkend op achterkant van de plint langs de Hengelosestraat. Met rechts het bestaande pand van Demcon.
Beeld: Kennispark Twente

De Hengelosestraat moet het visitekaartje van Kennispark Twente worden. Een boulevard die als vliegwiel fungeert voor toekomstige ontwikkelingen op de hightech campus. Een beleggingsfonds van verzekeringsmaatschappij ASR is nu in de arm genomen om de beweging erin te krijgen.

Vorige week is de samenwerkingsovereenkomst tussen ASR Dutch Science Park Fund, Universiteit Twente, gemeente Enschede en Stichting Gebiedsorganisatie Kennispark ondertekend. Het fonds, dat in 2019 startte met een bestedingsruimte van 200 miljoen euro, krijgt het eerste kooprecht op twee kavels langs de Hengelosestraat.

Innovatiecampus

De kavels liggen aan de Hengelosestraat, vlak naast de kruising met de Auke Vleerstraat. "Het gaat hier om de ontwikkeling van bepaalde gebouwen die tot nu toe niet van de grond zijn gekomen, vooral die met gedeelde functies die voor het hele gebied belangrijk zijn", aldus gebiedsdirecteur Anne-Wil Lucas van Kennispark Twente.

De innovatiecampus van Kennispark Twente - grofweg het gebied vanaf de Universiteit Twente tot aan de Grolsch Veste - moet een verblijfsgebied worden waar behalve voor bedrijven ook ruimte is voor onderwijsgebouwen, woningen en horeca. Met name als die functies gecombineerd worden, vergt dat veel werk om ondernemers te vinden.

Vergaderruimte, labs en horeca

Aan ASR Dutch Science Park Fund nu de taak om die ondernemers bij elkaar te krijgen. Het eerste gebouw met gedeelde werkplekken, laboratoria, vergaderplekken en een horecavoorziening zou er in 2024 al moeten staan. Het beleggingsfonds behoudt onder bepaald voorwaarden het voorkeursrecht op de kavels, die in het bezit zijn van de gemeente Enschede.

“Maar met name onder ondernemers van innovatieve startups is er behoefte aan een gebouw waar zij anderen kunnen ontmoeten”

Anne-Wil Lucas kijkt positief tegen de ontwikkelingen aan. "We willen voor alle type bedrijven de juiste huisvesting bieden. Maar met name onder ondernemers van innovatieve startups (beginnende bedrijven, red.) is er behoefte aan een gebouw waar zij anderen kunnen ontmoeten." The Gallery, het verzamelgebouw aan de UT-zijde van de Hengelosestraat dat ook in bezit is van het Dutch Science Park Funds, zit permanent vol.

Lucas: "En wat we ook merken is dat er behoefte is aan labruimte. Microbiologische labs. Dat kan een laboratorium zijn voor één bedrijf, maar ook gedeelde labs die voor meerdere dagen te huren zijn."

422743 kennispark
Impressie van het toekomstige Kennispark Twente (voorheen Business & Science Park)
Beeld: Kennispark Twente

Woningen en parkeergarage

De ontwikkelingen binnen de samenwerkingsovereenkomst met het beleggingsfonds van ASR behoren tot de eerste fase van ontwikkeling van de zogeheten innovatiecampus. Die eerste fase omvat de 'plint' langs de Hengelosestraat, tussen Auke Vleerstraat en Hotel De Broeierd.

In hetzelfde stuk realiseren woningcorporatie Domijn en woningstichting De Veste een gebouw met circa 200 woningen voor young professionals, promovendi en medewerkers van bedrijven op de campus. Op een vierde kavel moet een parkeergarage komen. Die verantwoordelijkheid ligt bij de gemeente.

Business & Science Park krijgt make-over

Als de bouwplannen in de eerste fase zijn afgerond, is er een volwaardige boulevard ontstaan. Vanaf dan is de rest van het voormalige Business & Science Park aan de beurt voor een make-over. ASR Dutch Science Park Fund is vrij om ook daar gebouwen aan te kopen, echter zijn deze verdeeld over zestig eigenaren. "We hopen dat als de bebouwing aan de Hengelosestraat voltooid is, ondernemers en investeerders zien wat er mogelijk is en dat het zich als een olievlek uitbreidt", aldus Anne-Wil Lucas.

De bedoeling is dat het voormalige Business & Science Park, onder meer met een 'innovatiepad', langzaam overloopt in de Universiteit Twente. Daarvoor zijn er in de toekomst ook ontwikkelingen mogelijk op de campus. Op de strook tussen Drienerbeeklaan en Hengelosestraat zouden gebouwen met de functie 'business & science' mogen verrijzen.

Kennispark Twente
Een impressie van de innovatiecampus op Kennispark Twente, het gebied tussen de Grolsch Veste en de Universiteit Twente.
Beeld: Kennispark Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.