Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Grondwater uit Roombeek wordt drinkwater in de Melkhal

Als de test in het pomphuisje aan de Hulsmaatstraat slaagt, dan krijgen de nieuwe bewoners van de Melkhal en omringende appartementen drinkwater uit Roombeek. Ruben Timmers van Saxion hoopt dat volgend jaar een leiding van het pomphuisje naar de Melkhal getrokken kan worden, dat in de kelder van die hal een zuiveringsinstallatie is opgebouwd en de eerste bewoners echt Enschedees water kunnen gebruiken.

De zuivering gaat buiten de grote waterwingebieden van drinkwaterbedrijf Vitens om en dat is bijzonder. “Enschede heeft grote hoeveelheden water. Dat hoeven we alleen maar op te pompen en te zuiveren. Natuurlijk kijkt en doet Vitens mee en moet het bedrijf de kwaliteit garanderen. Wat we laten zien is dat we lokaal drinkwater kunnen maken.”

Pomphuis

In het pomphuis aan de Hulsmaatstraat wordt dag en nacht met dertien pompen grondwater opgepompt, dat wordt gezuiverd en geloosd op de Roombeek. Dat water is al bijna drinkwaterkwaliteit. “Om het helemaal voor consumptie geschikt te maken is een extra zuivering nodig”, aldus projectleider Sander Reuvers van NTP, die het pomphuis in Roombeek beheert. Daarom staat daar momenteel een proefopstelling die de zuivering uitvoert. “Als de proef lukt, kunnen we aan de slag in de Melkhal”, zegt Timmers.

20210319 084900 Melhal Buiten
Lees ook
Grond- en regenwater verandert in drinkwater in waterkelders Melkhal

Grote voorraden

Timmers heeft al uitgevonden dat onder het oude ziekenhuis Stadsmaten en Roombeek grote voorraden water aanwezig zijn. Voor de Melkhal met hotel, kantoren, supermarkt en 40 complexen is maximaal 5000 liter water per uur nodig. Timmers heeft de beschikking over 20.000 liter per uur. “Dus je hebt overcapaciteit die je eventueel voor de rest van de wijk kunt gebruiken.”

Hergebruik van water

In de nieuwbouw rond de Raiffeisenstraat liggen al leidingen die op het lokale waternet aangesloten kunnen worden. Zeker is dat er water uit Roombeek beschikbaar komt om de toiletten te spoelen. “Dan bespaar je al drinkwater van Vitens”, aldus Timmers.

Dat is belangrijk, want de drinkwatermaatschappij maakte zich vorig jaar al grote zorgen over de beschikbaarheid van drinkwater in onze regio. De situatie in Enschede kan uitkomst bieden. De stad heeft gondwateroverschot terwijl er aan de andere kant in droge zomers maar moeilijk aan water te komen is. “Hoe kun je dus het water van Enschede maximaal hergebruiken”, vraagt de onderzoeker zich af.

Stadsmaten

Stadsmaten is voor Timmers en zijn onderzoeksgroep ook een waterwingebied. Op termijn wil hij dat water gaan inzetten voor Saxion en de Stadscampus.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.