Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Proefslapen in noodopvang asielzoekers: 'Ik vind het uitermate zielig'

Deels uit nieuwsgierigheid, maar vooral ook uit bezorgdheid zijn een twintigtal omwonenden van de locatie voor noodopvang van asielzoekers ingegaan op de uitnodiging om een nachtje proef te slapen in en om hangar 18 op voormalig vliegveld Twente. “Ik vind het verschrikkelijk, echt triest, zo zielig...”, zeggen buurtbewoners over de opvang van asielzoekers.

Een soort kamp

De aanwonenden kijken er in hun algemeenheid positief tegen aan, maar spreken ook hun zorgen uit. “Ik vraag me af of het wel goed genoeg is voor die mensen, je hoort allemaal narigheden dat ze opgepakt zitten, dan ben ik toch wel benieuwd hoe het is om daar zes maanden in een soort kamp te zitten”, zegt een van hen vooraf.

Mythes

Omdat de accommodatie in 2,5 week uit de grond moest worden gestampt was er geen tijd meer voor een open dag volgens burgemeester Theo Bovens, die zelf ook mee deed aan het proefslapen. "Vandaar dat we voor deze oplossing hebben gekozen in de vorm van een avond, nacht en morgen meedraaien om de mensen te laten zien hoe de opvang is ingericht en hoe die eruit komt te zien. Bovendien kun je aantal mythes die er rondom de opvang bestaan bevestigen of ontkrachten", aldus de burgervader.

Privacy

Volgens Annelies Futselaar raadslid van de SP, ‘is het een compliment waard om dit in zo'n korte tijd op te zetten’. Ze waardeert het dat de omwonenden de moeite nemen om een kijkje te komen nemen voordat ze oordelen. “Waar ik heel erg veel moeite mee heb is dat je nergens privacy hebt, er is geen enkel plekje waar je even alleen kunt zitten", concludeert Futselaar de volgende morgen.

Bijzonder

"Een bijzondere ervaring, voor een nachtje is dat prima, maar wat als je dat heel lang moet doen? Je slaapt daar in een hal en als dat helemaal vol is moet je eens kijken wat daar gebeurt 's nachts", merken buurtbewoners 's ochtends bij het ontbijt op.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.