Verkeer
Stuur appje
Zoek

Angst en bezorgdheid bij omwonenden noodopvang vliegveld nemen toe na ongenode gasten op privéterrein

Vliegveld Twenthe

Het ongeoorloofd betreden van een bedrijventerrein in de buurt van vliegveld Twente door een drietal getinte mannen heeft opschudding veroorzaakt onder een groep omwonenden van de noodopvang voor asielzoekers. Door de eigenaar van het bedrijf is daarvan melding gemaakt bij de wijkregisseur. "De angst zit er goed in. We hebben massaal veiligheidscamera's ingekocht", aldus een eveneens omwonende ondernemer die anoniem wil blijven.

Melding

Volgens deze aanwonende zouden de drie op meerdere erven hebben gelopen en daar foto's hebben gemaakt. Binnen de groepsapp van de buurt zouden daarvan enkele meldingen zijn gedaan. "Ook twee buurvrouwen hebben de mannen gezien. Hier is niemand blij mee", volgens hem. “Ik laat mijn vrouw niet meer alleen de hond uitlaten.”

Bevestiging

De gemeente bevestigt het voorval bij monde van woordvoerder Ton Kamp. "Maar het is niet meer dan een melding", volgens Kamp. “Van een incident is geen sprake. Wel kun je gevoeglijk aannemen dat het bewoners van de noodopvang zijn geweest, maar het kan ook zijn dat ze verdwaald waren.”

Noodopvang vliegveld
Lees ook
Staatssecretaris geeft toe: er is geen wettelijke basis voor 'gedwongen' opvang asielzoekers in Enschede

Bezorgd

Andere omwonenden zijn juist bezorgd om de veiligheid van de asielzoekers, zoals Maarten en Maria Witteveen die aan de Wiefkerweg wonen. “Ze wandelen naar de stad via de Vliegveld weg, de Braakweg of de Oude Deventerweg. Ze komen vaak in het donker terug en dan is het hier pikkedonker. Bovendien lopen ze vaak niet aan de linkerkant van de weg. Daarover heb ik het asielzoekerscentrum gebeld en het idee aangedragen om ze verlichting te laten dragen. Bovendien kunnen ze beter over het Wiefkerpad gaan, maar ik weet niet of iemand binnen de organisatie weet waar die ligt", aldus Maria Witteveen.

“Die instroom is medebepalend voor de beeldvorming”

Beeldvorming

Vorige week woensdag kwamen de eerste 48 asielzoekers aan bij de noodopvang op de Evenementenlocatie Vliegveld Twenthe. Dat was een groep van alleenreizende mannen afkomstig uit Syrië, Afghanistan, Jemen of Turkije (Koerden). De meesten daarvan kwamen uit de noodopvang in Amersfoort die op 7 januari werd gesloten.

“Die instroom is medebepalend voor de beeldvorming, daarvoor was het beter geweest dat er eerst een aantal gezinnen was opgevangen", geeft de woordvoerder van de gemeente toe. “Maar dat kunnen wij niet bepalen, dat is aan de COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers red.)", volgens Kamp. Het COA was maandag niet bereikbaar voor commentaar.

Schermafbeelding 2022 01 04 om 15 32 18
Lees ook
Proefslapen in noodopvang asielzoekers: 'Ik vind het uitermate zielig'

Gezinnen

Op dagen als vandaag druppelt er een tiental asielzoekers binnen in het opvangcentrum. Woensdag of donderdag komt er een grote groep van 150 vluchtelingen waaronder veel kinderen met hun ouders. Donderdag komt ook Commissaris van de Koning Andries Heidema op bezoek waarna er een persconferentie is belegd. Daarbij mag de lokale en regionale pers wel aanwezig zijn; tot heden werden deze, sinds de aankomst van de eerste asielzoekers, geweerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.