Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Wat heeft wifitellen in Enschede gekost? 1Twente doet Wob-verzoek

Wifi
Beeld: 1Twente

Streekomroep 1Twente heeft de gemeente Enschede verzocht om alle kosten die gemoeid zijn met wifitellingen in de binnenstad openbaar te maken. Via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) zijn alle documenten opgevraagd die met de kosten, in de breedste zin, te maken hebben. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legde de gemeente vorig jaar een boete van 600.000 euro op, omdat de tellingen worden gezien als inbreuk op de privacy.

In 2017 is de gemeente Enschede gestart met wifitracking in de binnenstad. Dit houdt in dat met behulp van sensoren wifisignalen uit passerende smartphones (dus mensen) worden geregistreerd. De sensoren stonden op meerdere locaties in het centrum. Zo kon geruime tijd niet alleen het aantal bezoekers worden gemeten, maar ook hoe zij zich door de stad bewogen.

Privacyschending

Enschedeër en oprichter van Hackerspace Tkkrlab Dave Borghuis stelde niet veel later wifitracking aan de kaak, omdat het in strijd is met de privacywetgeving. City Traffic, het bedrijf dat door de gemeente is ingehuurd, heeft nadien de werkwijze en de versleuteling aangepast. Tot april 2020 zijn er in de binnenstad alleen passanten op specifieke locaties (zoals aan de Kalanderstraat) uitgevoerd.

Desondanks oordeelde de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) naar aanleiding van een klacht van Borghuis dat er sprake is van privacyschending. De 'versleutelde' codes die sensoren opvangen om unieke wifi-apparaten te tellen (MAC-adressen) zijn in theorie naar personen te herleiden en worden dus als persoonsgegevens gezien.

6 ton boete

De AP legde in het voorjaar van 2021 de gemeente een boete op van 600.000 euro vanwege privacyschending. De gemeente bestrijdt dat er personen gevolgd kunnen worden aan de hand van de tellingen en heeft een zienswijze tegen de boete ingediend. Indien de AP de zienswijze afwijst, overweegt de gemeente een hoger beroep bij de bestuursrechter.

In augustus heeft 1Twente gevraagd naar de juridische kosten die de afgelopen jaren zijn gemaakt. Alleen al in 2021 gaat het minstens om 60.000 euro. Omdat de gemeenteraad het gehele wifidossier onder geheimhouding heeft gelegd, zou de gemeenteraad volgens een woordvoerder de geheimhouding gedeeltelijk moeten opheffen.

Antwoord blijft uit

Sinds augustus is zo'n voorstel niet voorgelegd aan de gemeenteraad. Daarom heeft 1Twente besloten via de Wob de betreffende documenten opgevraagd. Ook wil de omroep weten welke andere kosten (aansluiting, abonnement, etc.) de gemeente afgelopen jaren voor wifitellen heeft gemaakt. De gemeente moet binnen vier weken reageren, maar kan deze termijn met vier weken uitstellen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.