Verkeer
Stuur appje
Zoek

Linkse partijen Hengelo verschillen van mening over wat kunst mag kosten

De Hengelose gemeenteraad gaat dinsdagavond in debat over het stukje van de Kunst- en Cultuurnota 2021/2024 dat nog niet is ingevuld: moet Hengelo een vast podium voor beeldende kunst krijgen of moeten kunstenaars op wisselende locaties hun werk tonen? Agnes Booijink (lijsttrekker GroenLinks) en Gerard Vennegoor (raadslid voor de SP) kruisten dinsdagmiddag alvast de degens bij 1Twente Vandaag.

Klein verschil

Even ter verduidelijking: we hebben het hier over een expositieplek voor nationaal en internationaal gelauwerde kunstenaars. Vennegoor is in principe voorstander van een podium op wisselende locaties: "Het is goedkoper, je kunt sneller iets voor mekaar krijgen en je brengt de kunst daarmee dichterbij de mensen." Maar met de uitkomsten van een door de gemeente uitgevoerd onderzoek in de hand, slaat de twijfel toch toe bij de socialist: "Het blijkt nu dat het verschil tussen een vast podium en pop-uplocaties maar zo'n 15.000 euro bedraagt. Waar hebben we het dan over? Dan kan een vast podium ook een prima optie zijn. Daarover moeten we het vanavond maar eens hebben."

“Wij pleiten voor een vast podium in de binnenstad en dat zal inderdaad 4 of 5 ton gaan kosten. Maar dat is het ons wel waard.”

Fundamentelere discussie

Agnes Booijink zou graag een veel fundamentelere discussie voeren: "Dat we een discussie hebben over dit soort kleine bedragen, laat zien dat we als Hengelo de beeldende kunst niet serieus nemen. Beide bedragen, of het nu 73.000 euro voor pop-up is of 89.000 euro voor vast, zijn niet voldoende. Wat doen we bijvoorbeeld met de personeelskosten? Nu staan die nog niet ingevuld, maar ik neem niet aan dat er veel vrijwilligers staan te trappelen om hiermee aan de slag te gaan. Helemaal niet als een paar keer per jaar een ruimte helemaal opnieuw ingericht moet worden, zoals vorig jaar in het oude V&D-pand."

AkkuH

SP-raadslid Vennegoor vindt dat Hengelo niet veel meer aan kunst moet uitgeven dan het nu doet: "We hebben de zaken financieel goed op orde. Laten we dat zo houden. We hebben een aantal jaren geleden AkkuH moeten opheffen, onder meer omdat er veel landelijke taken op het gebied van het sociaal domein op het bordje van de gemeente kwamen te liggen. Kunst is heel belangrijk, maar het welzijn van mensen is net iets belangrijker. We kunnen nu langzaam weer ietsje meer doen, maar we moeten het ook niet overdrijven. En vergeet niet: het geld voor een expositieruimte is bovenop de al bestaande middelen voor kunst."

Wassen neus

Booijink ziet de politieke markt van dinsdagavond als een wassen neus. "We hebben jarenlang te maken gehad met een aardige, maar niet al te capabele wethouder. Ik hoop dat de Hengelose kiezer het college straks afrekent op het slechte kunstbeleid en dat GroenLinks dan een kans krijgt. Wij pleiten voor een vast podium in de binnenstad en dat zal inderdaad 4 of 5 ton gaan kosten. Maar dat is het ons wel waard. Kijk naar Assen, een stad die kleiner is dan Hengelo. Daar trekt een Frida Kahlo-expositie tienduizenden mensen naar het Drents Museum. Dat moet Hengelo toch ook nastreven? Da's goed voor Hengelo en goed voor de lokale kunstenaars."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.