Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Hengelo's kandidaat-raadslid Marc ten Barge luistert naar z'n hart en ruilt D66 in voor GroenLinks

Op de kandidatenlijst van GroenLinks Hengelo voor de komende verkiezingen staat één opvallende naam: Marc ten Barge. De Hengeloër zat tot anderhalf jaar geleden in de gemeenteraad voor D66, maar voelde zich niet meer senang bij de sociaal-liberalen: "Voor de mensen die me kennen, was de overstap niet zo bijzonder. Ik schurkte toch al tegen GroenLinks aan."

Slecht beleid

Ten Barge voelde al voor zijn vertrek bij D66 steeds minder affiniteit met de partij, zowel op lokaal als op landelijk niveau. "Dat het huidige demissionaire kabinet straks gewoon verder regeert, was voor mij de druppel. Dat je als regeringspartijen zulk slecht beleid kunt voeren en daar dan vervolgens niet op afgerekend wordt, vind ik onbestaanbaar." De rol van zijn oude partij daarbij stond hem ook steeds meer tegen: "Het polderen is niet mijn ding. Steeds maar weer schipperen om dingen gedaan te krijgen. Ik wil juist onvoorwaardelijk voor groen kunnen kiezen."

“Het polderen is niet mijn ding. Steeds maar weer schipperen om dingen gedaan te krijgen. Ik wil juist onvoorwaardelijk voor groen kunnen kiezen.”

Plek 6

Dat hij de meeste mensen bij GroenLinks Hengelo al jaren kent, speelt zeker mee: "Allemaal fijne mensen." Daarom heeft hij ook vrede met z'n zesde plek op de kandidatenlijst: "Ik had best hoger op de lijst gewild, maar ik snap dat ik als nieuweling niet zoveel te eisen heb. Daarbij kan ik met iedereen op de lijst goed over weg en dat houd ik graag zo."

icon_main_info_white_glyph

'Meer tijd'

In de zomer van 2020 stopte Marc ten Barge bij D66 na 5 jaar raadslidmaatschap. Hij zei toen: "Als manager in een GGZ-instelling en spreker ben ik veel bezig met het onderwerp vitaliteit. Letterlijk betekent dit levenskracht. Waar krijg je energie van? De afgelopen maanden heb ik gemerkt dat ik onvoldoende tijd en energie kon geven aan mijn rol als raadslid en fractievoorzitter. Voor mij een situatie die ik niet kan verenigen met mijn visie op hoe ik mijn raadslidmaatschap wil invullen. Ik heb dan ook besloten om mijn fractievoorzitterschap en raadszetel na het zomerreces af te staan.” Wat destijds ook een rol speelde waren zijn drukke werkweken. Sinds enige tijd werkt Ten Barge als interim-manager en hij is zijn eigen tijd de baas: "Ik werk minder uren en kan ze zelf indelen. Ook daardoor heb ik nu weer echt tijd voor de politiek."

Wel vette hap, geen sportschool

Zijn verhaal over duurzaamheid in de meest brede zin van het woord zal menigeen aanspreken. Niet alleen aan de linkerzijde van het politieke spectrum: "Ik ben faliekant tegen de huidige lockdown. Hoe kun je het uitleggen dat de McDonalds wel open blijft, maar dat sportscholen en sportclubs dicht zitten?" Mijn vriendin heeft een yogacentrum, dat door de lockdowns ook steeds weer de deuren diende te sluiten. Klanten van haar gaven schoorvoetend toe op Forum voor Democratie te gaan stemmen, omdat die partij als enige onomwonden tegen een lockdown zegt te zijn. En geloof me: de meeste mensen die aan yoga doen, zijn van huis uit allesbehalve FvD-stemmers!"

Marc ten barge FOTO D66
Lees ook
D66'er Marc ten Barge stapt over naar GroenLinks

Drugsgebruik en huiselijk geweld

Als interim-manager in de geestelijke gezondheidszorg ziet Ten Barge met lede ogen dat de lockdown veel kapot maakt: "Jongeren die zich vervelen stappen eerder over op het gebruiken van drugs, het huiselijk geweld binnen gezinnen neemt toe. Het heeft allemaal te maken met de lockdown." Hij beseft ook wel dat het virus bestreden moet worden, maar volgens hem heiligt het doel niet alle middelen: "We moeten als overheid veel meer de focus leggen op preventie, op een gezonde levensstijl. Mijn missie is dan ook om hier in Hengelo met GroenLinks vol voor te gaan. Denk aan extra investeren in een gezonde leefomgeving, subsidies op preventieve gezondheidszorg en educatie."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.