Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Gemeente Enschede legt protestactie Kapsalon Theater stil: 'Dit is heel treurig'

De protestactie Kapsalon Theater is woensdagochtend in Enschede stilgelegd. De gemeente Enschede heeft de actie verboden. Rond half twaalf zijn de deelnemende kapperszaken bezocht door handhavingsambtenaren met de mededeling dat het protest niet is toegestaan. Bij kapsalon Silk Hair op het Roombeek grepen boa's zelfs in tijdens een optreden van Regine Hilhorst en Bert van der Veen. "Dit is kolder", aldus de theatermakers.

Theater Concordia, dat de landelijke actie steunde, snapt niets van de handhavingsactie. In de rest van het land wordt er onder de noemer Theater Kapsalon geknipt in de theaterzalen, in Enschede is dat juist omgedraaid. "We doen niets wat niet mag, hebben geen publiek uitgenodigd en dat was ook niet de bedoeling", aldus Concordia-woordvoerster Anke Laarhuis.

In tranen

Bij Silk Hair waren theatermaakster Regine Hilhorst en muzikant Bert van der Veen om 9.30 uur begonnen met het spelen van liedjes en het voordragen van gedichten. "Het was heel gemoedelijk", aldus Hilhorst. "We speelden wat grappige liedjes en liefdesgedichten, terwijl mensen geknipt werden of wachtten op hun afspraak. Die vonden het geweldig."

“Artiesten hadden een afspraak om geknipt te worden, het publiek ook. Artiesten hadden gewoon een instrument mee en speelden daarop”

Om half twaalf stapten er volgens Hilhorst twee handhavingsambtenaren de kapsalon aan de Brouwerijstraat binnen. "Dat was heel treurig. Silke (de kapster, red.) schrok ervan en was in tranen. De boa's leken onthand. 'Maar dit is onze opdracht en we moeten ons werk doen', zeiden ze."

Regine Hilhorst en Bert van der Veen bij kapsalon Silk Hair voor actie Kapsalon Theater 2022 01 19 122541 dskl
Bij Silk Hair werd de protestactie Kapsalon Theater woensdag stilgelegd. Links: eigenaresse Silke van der Werff, artiest Regine Hilhorst wordt geknipt, rechts: artiest Bert van der Veen, achter: kapper Maaike de Jong.
Beeld: Niels Veurink

Van geen kwaad bewust

De theatermakers snappen niet dat de gemeente Enschede heeft ingegrepen. Volgens hen doen zij niemand kwaad en willen zij alleen mensen blij maken. "Kolder", zegt Bert van der Veen over de handhavingsactie. "In mijn optiek zijn wij nog minder illegaal bezig dan de theaters." Al zegt hij ook die actie te steunen. "Als er één sector is die goed bezig is geweest, dan is het wel de culturele sector."

Woordvoerder Anke Laarhuis van Concordia zegt dat de organisatie van de protestactie in Enschede zich van geen kwaad bewust is. "Artiesten hadden een afspraak om geknipt te worden, het publiek ook. Artiesten hadden gewoon een instrument mee en speelden daarop. Het is kleinschalig. Klanten vonden het daarom ontroerend."

Regine Hilhorst deelde een dag voor Kapsalon Theater al haar mening over de actie via haar column in 1Twente Vandaag:

Handhavingsactie Theaterprotest
Lees ook
Kapsalon Theater werd stopgezet door handhavers, want muzikale knipbeurt 'lijkt te veel op optreden'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.