Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Kapsalon Theater werd stopgezet door handhavers, want muzikale knipbeurt 'lijkt te veel op optreden'

Dat er woensdagochtend door handhavers is ingegrepen bij Kapsalon Theater in Enschede, heeft te maken met de 'setting' waarin het theaterprotest plaatshad. Althans, dat laat de gemeente Enschede bij monde van een woordvoerder weten. "Het moet niet te veel op een optreden gaan lijken."

Zowel bij kapsalon Nanouck aan de Potsweg als bij Silk Hair aan de Brouwerijstraat stapten rond half twaalf handhavingsambtenaren naar binnen. Bij de laatstgenoemde kapperszaak brachten theatermaakster Regine Hilhorst en muzikant Bert van der Veen op dat moment een lied ten gehore. Daar is niets mis mee, volgens organisator Concordia en de artiesten zelf. Alle aanwezigen hadden ook een knipafspraak.

Optreden of knipbeurt?

Maar de gemeente Enschede denkt daar toch iets anders over. Volgens gemeentewoordvoerder Ton Kamp troffen handhavingsambtenaren een situatie aan die 'te veel op een optreden' leek. En dat is niet toegestaan. "Als je met een mondkapje in de kappersstoel gaat zitten en een gedicht voordraagt, dan kan dat. Maar als je met een accordeon in de hoek van de zaak staat, er zijn meerdere mensen als publiek en je gaat niet op de vrijkomende kappersstoel zitten, maar laat anderen steeds voor... dan is dat niet de bedoeling."

'Geen sprake van willekeur'

Volgens Kamp zijn er geen boetes uitgedeeld en is de eigenaren van de kapperszaken slechts gewezen op de regels. Dat er afgelopen zaterdag bij het horecaprotest niet is ingegrepen en er daarom sprake zou zijn van willekeur, bestrijdt hij.

Lees verder onder de afbeelding

Handhavingsactie Theaterprotest
Handhavingsambtenaren grepen woensdagochtend in bij een kleinschalig theaterprotest in kapsalon Silk Hair op Roombeek.
Beeld: Tessa Wiegerinck

"Ook zaterdag liepen er handhavingsambtenaren rond. Daar waar niet aan de regels is gehouden, is met de eigenaren het gesprek aangegaan. Na 17.00 uur (het officiële einde van het protest, red.) is daar strakker op geacteerd en zijn eigenaren verzocht hun zaken te sluiten."

De woordvoerder zegt dat de gemeente Enschede het juist wil oplossen zonder direct met 'bonnenboekjes' te lopen zwaaien. Boetes worden pas bij herhaaldelijk negeren van regels uitgedeeld. "Maar het helpt dan niet als telkens de mazen van de regels worden opgezocht."

Regine Hilhorst en Bert van der Veen bij kapsalon Silk Hair voor actie Kapsalon Theater 2022 01 19 122541 dskl
Lees ook
Gemeente Enschede legt protestactie Kapsalon Theater stil: 'Dit is heel treurig'

Geen applaus

Silke van der Werff van kapsalon Silk Hair was zich van geen kwaad bewust en schrok van het optreden van de handhavingsambtenaren. "Het overviel me wel. Ik dacht eerst dat ze alleen kwamen controleren, maar toen ze niet gingen applaudisseren wist ik, dat is niet goed."

Voor muzikant Bert van der Veen voelt het alsof zijn vrijheid van meningsuiting wordt beperkt, zegt hij. Kapster Silke van der Werff begrijpt de boosheid en frustratie. "Als je ziet dat er afgelopen zaterdag een oogje dicht wordt geknepen en nu niet... dit is zo kleinschalig."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.