Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose raad krijgt ruim 3.300 handtekeningen tegen windturbines langs A1 overhandigd

Ruim 3.300 mensen hebben een handtekening gezet onder de petitie 'Geen windturbines in Twickel, Hengelo, Borne en Delden'. Het verzoekschrift werd dinsdagmiddag door Diederik Neeb voor de deur van het Hengelose stadhuis overhandigd aan de voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Sander Schelberg. Neeb deed dit onder toeziend oog van enkele tientallen medestanders, waaronder een paar Woolder boeren, die met de trekker naar de binnenstad waren gekomen.

Omgevingsprogramma Nieuwe Energie

Het moment was bewust gekozen: dinsdagavond komen de windturbines én alles wat verder nog te maken heeft met het Omgevingsprogramma Nieuwe Energie aan bod in een Politieke Markt in de Hengelose gemeenteraad.

Als voorzitter van de Stichting Leefbare en Duurzame Driehoek Borne, Hengelo en Delden trekt Hengeloër Diederik Neeb eveneens de kar van de actiegroep. "Wij denken dat plaatsing van twee 250 meter hoge windturbines in Woolde en bij knooppunt Buren onder meer zal leiden tot onaanvaardbare gezondheidsrisico's, overlast in de vorm van geluidshinder en slagschaduwen, aantasting van het landschap en schade aan flora en fauna. We vinden dat de drie betrokken gemeenten de gezondheid en het welzijn van hun inwoners en ondernemers prioriteit dienen te geven bij de invulling van de Regionale Energiestrategie."

Woolde, landgoed Twickel en Buren

Met de petitie vraagt de stichting de gemeenteraden en Colleges van B en W van de betrokken gemeente 'om Twickel, Woolde en het knooppunt Buren definitief te schrappen als locaties voor de plaatsing van windturbines'. Neeb: "We willen hiermee voorkomen dat mensen aan onaanvaardbare gezondheidsrisico's worden blootgesteld en hun leefomgeving blijvend wordt aangetast."

Goede hoop

Neeb benadrukt dat de stichting als tegenstander van windturbines in de omgeving van Hengelo beslist niet tegen de energietransitie is: "We willen alleen dat de gemeentes eerst kijken naar de mogelijkheden van zonnepanelen op daken. Die mogelijkheden zijn nog lang niet allemaal benut. Daarna pas zou je kunnen kijken naar inpassing van zonnevelden in het landschap. Maar wat betreft windturbines zeggen wij: doe het niet, maar in elk geval niet voordat alle alternatieven zijn onderzocht en alle onderzoeken wat betreft de gezondheidsrisico's zijn afgerond."

Op woensdag 9 februari gaat de gemeenteraad van Hengelo wel of niet akkoord met het Omgevingsprogramma Nieuwe Energie. Actievoerder Diederik Neeb heeft vertrouwen in een goede uitkomst: "Ik verwacht dat raadsleden inzien dat dit niet het juiste moment is om daar een keuze in te maken."

Pexels expect best 744338
Lees ook
Tegenstanders windturbines Hengelo: 'We zijn absoluut geen nimby's'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.