Verkeer
Stuur appje
Zoek

Met twintig mille subsidie kan kunstwerkplaats De Möllerwerf nu van start

Het potje van de gemeentelijke regeling ‘versterking en vernieuwing lokale culturele programmering in (post)coronatijd’ is nu leeg. De laatste ruim 20.000 euro gaat naar kunstwerkplaats De Möllerwerf, een initiatief van nachtburgemeester Irma Bruggeman. Er zat 130.000 euro in de pot. Eerder dit najaar kende het college van B en W al geld toe aan projecten van onder meer Schouwburg Hengelo, Heartpool, POPsCOOL, de Stichting Art Brut Biënnale en Gitaarschool Frank Meijer.

Wereldwijde plannen

De subsidieaanvraag voor De Möllerwerf werd gedaan door Stichting 074’PK. De Möllerwerf is gelegen aan de Oude Boekeloseweg 31 te Hengelo, naast de Boekelosebrug, op het voormalige Möller en Co terrein. Bruggeman is blij met het geld: “Van de gemeente Hengelo heb ik nu een budget om in het voorjaar van 2022 een openingsexpositie in de kunstwerkplaats te organiseren. Daarbij kan de 350 vierkante meter grote ruimte vanaf januari ook in gebruik worden genomen voor individuele projecten van Hengelose kunstenaars. Vanaf januari starten we een productieplek waar verbinding en samenwerking is met kunstwerkplaatsen in de havens tussen Berlijn en Rotterdam. Een plek waar kunst geproduceerd en verscheept kan worden. De wereld in.”

icon_main_info_white_glyph

Subsidieplafond is bereikt

Op 22 september is de regeling ‘versterking en vernieuwing lokale culturele programmering in (post)coronatijd’ opengesteld. Culturele organisaties en amateurkunstverenigingen konden een aanvraag doen van maximaal 25.000 euro voor investeringen en/of activiteiten die erop gericht zijn de culturele sector te versterken en te vernieuwen in (post)coronatijd. In totaal zijn er tijdens de tweede ronde dertien aanvragen binnengekomen. Twee zijn er afgewezen omdat ze niet voldeden aan de criteria. Met het verstrekken van 20.606 euro, het laatste deel van de subsidie, is het subsidieplafond bereikt. De overige tien aanvragen zijn vanwege het bereiken van het subsidieplafond niet gehonoreerd.

Van Wakeren: 'Hieraan is grote behoefte'

Ook wethouder van Cultuur Bas van Wakeren is enthousiast. "Kunstenaars werken vaak in een klein atelier aan huis. Met Kunstwerkplaats de Möllerwerf hebben zij toegang tot een grote hal, waar zij werk van formaat kunnen maken, werk kunnen presenteren aan afnemers, werk kunnen fotograferen en documenteren, kunnen samenwerken en ontmoeten en deel kunnen nemen aan exposities en manifestaties. Daar is enorme behoefte aan”, aldus van Wakeren.

'1,20 euro per uur, een cadeautje!'

Deze subsidie is mede toegekend vanwege de intentie van zeventig kunstenaars om ieder een eigen bijdrage van 120 euro per jaar te doen aan dit project. Bruggeman: “Voor dit bedrag kan iedere kunstenaar 100 uren gebruik maken van de kunstwerkplaats. De ruimte is voorzien van toilet, douche, pantry, een haard, een glazen kas, een fotostudio en veel vloeroppervlak, geschikt voor het maken van schilderkunst, muziek, virtual reality, kookkunst, workshops, lezingen, repetities, optredens en een spectaculair uitzicht op de haven. Dat krijg je natuurlijk nergens meer cadeau voor 1,20 euro per uur!"

icon_main_info_white_glyph

Creatieve geesten

Een breed scala aan creatieve geesten heeft interesse; kunstschilders, beeldhouwers, illustratoren, steendrukkers, lithografen, edelsmeden, houtkunstenaars, lichtkunstenaars, theatermakers, grafisch ontwerpers, modeontwerpers, VJ’s, DJ’s, filmmakers, fotografen, mediakunstenaars, verhalenvertellers, schrijvers en dichters hebben zich reeds gemeld op de brainstormborrels die Bruggeman afgelopen jaar organiseerde.

Ophuis en Oxenaar

"Ik heb ook mijn oor te luister gelegd bij internationaal werkende kunstenaars. Zo ben ik in gesprek met de bekende kunstschilder Ronald Ophuis, oud-Hengeloër en mijn allereerste buurjongen. Hij en zijn vrouw Suzanne Oxenaar hebben me enorm geïnspireerd bij het uitschrijven van mijn plan. Geweldig om oude banden aan te halen ten gunste van de kunst en daarmee onze stad."

"Gelukkig ben ik in dit stadium ook benaderd door een paar commerciële bedrijven die belang hebben bij het huren van de ruimte in voor ons minder drukke periodes; met subsidies alleen krijg ik de huur van het pand helaas niet gedekt. Desondanks neemt de gemeente Hengelo met deze gift de creatieve klasse serieus en dat trekt alleen maar meer creatieven aan. Daarom is het ook zo belangrijk dat de beeldende kunst weer een kernvoorziening wordt.”

Oyfo, Metropool en Bibliotheek Hengelo

Dit initiatief is tot stand gekomen in samenspraak met zeventig beeldend kunstenaars uit Hengelo. Daarnaast wordt er samenwerking gezocht met andere broedplaatsen, maar ook met bijvoorbeeld Oyfo, Metropool en de bieb.

Nieuwe broedplaats haven 074pk boekeloseweg
Lees ook
Hengelose kunstenaars zoeken nieuwe thuishaven in Hart van Zuid
Mollerwerf FOTO metin yirtici
Dit initiatief is tot stand gekomen in samenspraak met zeventig beeldend kunstenaars uit Hengelo. Hier een groot aantal van hen tijdens een eerder dit jaar gehouden netwerkborrel in de nieuwe kunstwerkplaats.
Beeld: Metin Yirtici
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.