Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bewoners Berendinastraat en gemeente Hengelo begraven strijdbijl mogelijk snel

Laurapark berendinastraat vijver 1
De gemeente Hengelo heeft een voorstel gedaan om het lopende conflict rond de damwand in de Lauravijver op te lossen, maar daarmee moeten alle inwoners nog wel akkoord gaan.
Beeld: 1Twente

De bewoners van de Berendinastraat en de gemeente Hengelo zullen mogelijk al snel de strijdbijl begraven. De gemeente Hengelo heeft een voorstel gedaan om het lopende conflict rond de damwand in de Lauravijver op te lossen, maar daarmee moeten alle inwoners nog wel akkoord gaan.

Oplossing

De oplossing die nu op tafel ligt: De gemeente betaalt de kosten van de damwand en het onderhoud daarvan. Bewoners zouden de grond tot aan de damwand kunnen kopen voor het tarief van zo'n 89 euro per vierkante meter, het gangbare tarief als bewoners een stukje gemeentegrond willen aankopen om hun tuin te vergroten.

De gemeente Hengelo bevestigt dat er een goed gesprek heeft plaatsgevonden met een vertegenwoordiger van de bewoners, maar wil niet ingaan op de nadere details. "Het is nog te vroeg om te reageren. We kunnen dus nog niets zeggen over de situatie," zegt een woordvoerder van de gemeente. "Het voorstel moet nu eerst met de achterban van de bewoners worden besproken. Als zij akkoord gaan, dan wordt het voorstel op papier gezet en gaat het naar de gemeenteraad. Die moet er nog een klap opgeven."

Conflict

Wat is er ook weer aan de hand? De achtertuintjes van in elk geval 14 adresssen aan de Berendinastraat in De Nijverheid grenzen aan de Lauravijver. In de loop der jaren is de oever gaan verzakken, waardoor grond 'verdween' en bomen en schuurtjes scheef gingen staan. Er moet een damwand komen, maar de vraag was: over wiens grond en tegen welke bedragen kunnen de bewoners - als ze dat willen - de grond overnemen en wie betaalt de damwand?

In de zomer van 2019 kregen de bewoners drie opties voorgelegd: koop van de grond, in bruikleen verkrijgen van de grond of - voor mensen die de grond al meer dan 20 jaar in gebruik hebben - verkrijgen van de grond door verjaring. De bewoners konden eigenaar worden van het perceel tot aan de te plaatsen damwand. De gemeente zou de kosten voor de damwand betalen en het onderhouden, maar de verkoopprijs die voor de grond werd gehanteerd, was ineens vele malen hoger dan het oorspronkelijke bod. Daartegen kwamen de bewoners in verweer.

Afgelopen zomer kaartte raadslid Gerrit Megelink van Lokaal Hengelo het als eerste aan bij 1Twente. Destijds hebben we het laten rusten, omdat de bewoners de hoop hadden er nog met de gemeente uit te kunnen komen. Dat bleek begin november ijdele hoop. Inmiddels lijkt er dus nu licht aan het eind van de tunnel.

Laurapark berendinastraat vijver 1
Lees ook
Hengelose raadsleden: 'Bewoners Berendinastraat krijgen hun gelijk wel'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.