Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Afscheid burgemeester Theo Bovens: 'Good goan, ik word nieuwe ambassadeur van Enschede'

Woensdag rijdt hij weer naar Maastricht nadat Limburger Theo Bovens vier maanden lang het burgemeesterschap van Enschede vervulde: dinsdag hangt hij de burgemeestersketen om de schouders van de nieuwe eerste burger van de stad Roelof Bleker. Hoe kijkt hij terug op zijn tijd in onze stad. We vroegen het ‘m.

Enschedese warmte

Het was een beetje thuiskomen voor de waarnemend burgemeester. Helemaal toen hij de burgemeestersketen omhing die door Limburger Fons Bemelmans is gemaakt. “Enschede is mij onder de huid gekropen. De warmte van de mensen hier is mij uitermate goed bevallen. Ik neem de stad mee.”

Graag had hij meer gedaan, maar vanwege corona zaten theaterbezoekjes, het liefst veel gesprekken en ontmoetingen met Enschedeërs, het verenigingsleven en kennismaking met de horeca er niet in. “Ik heb wel mensen gesproken, maar niet in de hoeveelheden die ik zou willen.”

Spoorverbinding Oost-Nederland

Hoewel zijn ambtsperiode maar vier maanden duurde, wist hij de aandacht op de stad en zichzelf te vestigen. Hij schreef een brief aan het kabinet met daarin een pleidooi voor een betere spoorverbinding in Oost-Nederland en naar Duitsland. “Ik dacht: ik leg die brief in de trein. Dan komt ie vanzelf in Den Haag. Ik heb ook gevraagd om de brief aan de Volkskrant te geven, want dan valt het nog meer op.”

De actie van de burgemeester die ook op Social Media was te zien, leverde het gewenste resultaat op. Het filmpje ging viral en leverde ruim anderhalf miljoen kijkers op. “Het is opgemerkt en dat is fantastisch. Zo’n spontane boodschap brengen die iets te betekenen heeft. Iets met zelfspot en een lichte touch, dat doe ik het liefst. De aandacht is er en nu moet er worden gescoord.”

Roelof Bleker

Je deed meer dan op de winkel passen. Je hebt iets bijzonders gedaan door de noodopvang voor asielzoekers te realiseren. Hartstikke goed dat je het zo hebt opgepakt”, zegt de nieuwe burgemeester Roelof Bleker in een videoboodschap aan het adres van Theo Bovens.

Dat was nog wel een dingetje dat op het bureau van de Limburger terechtkwam. Plotseling lag er een aanwijzing van de minister om een grootschalige noodopvang voor asielzoekers in Enschede te vestigen. De verwarring was eerst groot, omdat het erop leek dat de minister een juridisch instrument gebruikte om de vestiging af te dwingen. Dat bleek niet zo te zijn.

Bovens maakte er wel een punt van, maar wilde geen procedure beginnen om de minister te dwarsbomen. “Op een gegeven moment draai je de knop om. Als we het doen, gaan we het goed doen, hebben we tegen elkaar gezegd. Vervolgens gingen heel veel Enschedeërs en de ondernemer achter het initiatief staan.”

Powerplay Den Haag

Wel blijven er vraagtekens over de ‘powerplay’ van Den Haag. “Ik ben dat niet zo gewend dat je met drie andere gemeenten zo onder druk wordt gezet. Je bent teleurgesteld en droevig dat het op deze manier moest. Zo voel ik het ook.”

Hij vindt daarbij wel dat plaatselijke overheden in het hele land de verantwoordelijkheid moeten nemen om de vluchtelingen te huisvesten. “De mensen verplaatsen van noodopvang naar noodopvang: dat moeten we niet willen.”

Animositeit gemeenteraad Enschede

Wat ook niet echt fijn werkte, was de onderlinge animositeit in de gemeenteraad. Zowel de burgemeesters Onno van Veldhuizen, Theo Meijer alsook Theo Bovens liepen daar tegenaan. “Het gaat er stevig aan toe, maar een deel over zichzelf niet over de inhoud. Terwijl het daar over zou moeten gaan en niet over het eigen gedrag of de regels. We moeten aan de omgangsvormen blijven werken. Aan de andere kant tekent het wel de gepassioneerdheid van de gemeenteraadsleden.”

Twentse Krentenwegge

De Limburger kreeg in de uitzending van 1Twente Vandaag een Twentse Krentenwegge van bakker Nicole Schabbink uit Saasveld. “De wegge staat voor gastvrijheid en delen”, aldus de bakker die hoopt dat Bovens mee wil helpen om het krentenbrood uit Twente op de Unesco lijst voor het immateriële erfgoed te krijgen.

Onno van Veldhuizen zei het al in zijn bijdrage over Theo Bovens: “Je bent wat meer van Enschede gaan houden en Enschede van jou. We hebben er met jou een prima ambassadeur bij. Good Goan.”

Ambassadeur van Enschede

“Ik ben echt van de stad gaan houden. Ik kom terug en wat dat ambassadeurschap betreft: dat klopt voor de volle honderd procent”, aldus de waarnemend burgemeester.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.