Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Verwarring rond protestactie: moet nachthoreca in Enschede nu wel of niet dicht?

Met de manifestatie ‘De nacht staat op’ leek het er even op dat aankomende zaterdag zou uitgroeien tot een waar volksfeest voor de Enschede nachthoreca, maar de gemeente Enschede maakt bekend dat ze streng gaat handhaven en dat clubs gesloten moeten blijven.

Enschede stuurde de boodschap afgelopen week naar de betrokken horecabedrijven die mee wilden doen aan de nationale actie ‘De nacht staat op’ en die in de nacht van zaterdag op zondag de deuren voor iedereen wilden openen. Daar werkt de gemeente niet aan mee. Omdat de politie momenteel actie voert en niet van plan is op te treden, worden Boa’s in stelling gebracht die gaan handhaven. Frappant, omdat landelijk ook handhavingsambtenaren actie voeren.

'Ongelooflijk zuur'

Uit protest gaan zaterdag in het hele land nachthoreca-zaken op volle capaciteit gaan draaien. Dit feestje gaat in Enschede dus niet door, hoewel andere steden de opening wel toelaten. “Het is ongelooflijk zuur om dit te vernemen, ook omdat de heropening er vanaf volgende week misschien wel in zit”, stelt eigenaar René Bosch van Fellini in Enschede.

Whats App Image 2021 11 12 at 22 31 41
De laatste uitgaansavond voor de lockdown in november 2021
Beeld: News United/Dennis Bakker

De nachthoreca had via de Enschedese horecabond een verzoek uitstaan bij de gemeente om de deuren te mogen openen, maar kreeg nul op het rekest. “Als je om je heen kijkt naar andere steden, dan denk je: ‘waarom wij niet?'. En dat is frustrerend”, aldus Bosch. Hij is bang voor sancties. “We kunnen niet een boete of nog erger een intrekking van de vergunning riskeren om een avond”, zegt de uitbater.

De Hengelose nachthoreca doen vooralsnog niet mee. Volgens voorzitter Berto Mulder van de Hengelose afdeling van Koninklijke Horeca Nederland gaat de gemeente Hengelo gewoon handhaven. “Het college heeft mij medegedeeld dat er gehandhaafd gaat worden. Wij mogen dus niet meedoen met de actie”, aldus Mulder. Volgens de horecavoorman is het afwachten wat er donderdag uit het burgemeestersberaad komt.

Gemeente: 'nog niets duidelijk'

“In de ochtend van 9 februari hebben we een laatste poging gedaan om toch open te mogen, alleen die pakte op niets uit. De gemeente meldde ons in dat gesprek dat er geen rekening wordt gehouden met de mogelijke heropening van volgende week en het dit weekend dus niet doorgaat”, aldus de eigenaar van Fellini. Er is verwarring alom. "Het wordt een heel naar spelletje."

Hoewel horecazaken anders is verteld, laat een gemeentewoordvoerder in een reactie aan 1Twente weten dat er nog geen besluit over handhaving is genomen. Dat volgt een van de komende dagen. "We weten nog niet wat we mogen verwachten. Niet van de politie, niet van handhaving en ook niet van de horeca. De bedoeling is dat we een uniforme lijn in Twente trekken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.