Enschede

'Bufferzone' bij abortuskliniek in Enschede moet demonstranten op gepaste afstand houden

Op verzoek van de gemeenteraad gaat waarnemend burgemeester Theo Bovens een 'bufferzone' instellen rondom de abortuskliniek aan de Emmastraat in Enschede. De zone moet vooral voorkomen dat vrouwen fysiek gehinderd of geïntimideerd worden als zij de kliniek bezoeken.

Emmastraat Medisch Centrum Google Maps
De abortuskliniek in Enschede is gevestigd in het medisch centrum aan de Emmastraat. © GoogleMaps

Het voorstel om demonstranten op afstand te houden van de kliniek werd afgelopen dinsdag tijdens de begrotingsvergadering ingediend door Democratisch Platform Enschede en de PvdA. Bijna alle partijen steunden het voorstel, alleen de ChristenUnie stemde tegen.

25 demonstraties per jaar

Al te veel moeten de politici niet van de 'bufferzone' verwachten, waarschuwde waarnemend burgemeester Theo Bovens. Hij heeft zich te houden aan het demonstratierecht. "En dat betekent dat als je ergens tegen demonstreert, je ook op die plek moet kunnen demonstreren", aldus Bovens. "Ben je tegen een kerncentrale, dan moet je bij de poorten van de kerncentrale kunnen demonstreren."

Datzelfde geldt volgens Bovens ook voor een abortuskliniek. De kliniek is gevestigd in het medisch centrum aan de Emmastraat. Conservatief-religieuze demonstranten staan zo'n 25 dagen per jaar vlak bij de ingang zichtbaar (met borden) en hoorbaar voor bezoekers te demonstreren.

'Op 150 meter afstand kan niet'

DPE-fractieleider wil voorkomen dat vrouwen die de kliniek bezoeken worden geïntimideerd door mensen die hen op andere gedachten willen brengen. Tegen intimidatie en het hinderen van bezoekers zegt burgemeester Bovens wel iets te kunnen betekenen.

"We kunnen bij de melding van demonstraties eisen dat de demonstranten aan de overkant van de straat staan en daar ook op handhaven", zegt hij. Dat zal hij dan ook doen. "Maar we kunnen niet opleggen dat de demonstratie ergens om de hoek, 150 meter van de kliniek verwijderd, plaatsheeft." Dat was wel aanvankelijk de verwachting van DPE.

Banner samenwerking 1Twente en RTV OostHeb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.