Verkeer
Weer
Zoek
Nieuws
Hengelo

Leden Roesalka Hengelo: 'Heftige beelden van inslagen in onze dorpen en steden'

De Russische inval in Oekraïne raakt iedereen die zich in deze regio verbonden voelt met Oekraïne enorm. Die verbondenheid is er zeker bij de leden van de Oekraïense zang- en dansgroep Roesalka uit Hengelo. Een deel van hen is geworteld in het land. Of is er door het huwelijk mee verbonden, zoals voorzitter Johan Boonstra, wiens vrouw Nataliia Oekraïense roots heeft.

Rollercoaster

Bij 1Twente Vandaag vertelt Boonstra dat de afgelopen dagen een 'enorme rollercoaster' waren voor hem en zijn vrouw: "We werden donderdagochtend om kwart voor zes gebeld met het bericht dat er bommen vielen in Kiev. Daar wonen familie, vrienden en kennissen van ons."

Ontploffingen

Zang- en dansgroep Roesalka bestaat al 67 jaar. Onder de leden van de groep zijn zowel Nederlanders als Oekraïners. Het zijn zware tijden voor hen: "We krijgen binnen Roesalka steeds weer beelden binnen met ontploffingen in en rond dorpen of steden waar leden van ons zijn opgegroeid en waar nog altijd familie van hen woont. We zoeken dan contact met elkaar en proberen tot steun te zijn", vertelt Boonstra.

'Op zo'n manier helpen we elkaar'

De leden van Roesalka ontvangen ook veel steun van anderen. Johan Boonstra: "Ik heb met verschillende mensen en organisaties contact gehad, zoals bijvoorbeeld met kerken die gebedsdiensten willen houden voor Oekraïne. Ook een bouwbedrijf heeft aangeboden een leeg kantoorpand te willen ombouwen voor vluchtelingen. Op zo'n manier helpen we elkaar."

icon_main_info_white_glyph

Kom langs

Op woensdagavond 2 maart organiseert de Oekraïense zang- en dansgroep Roesalka in het Kulturhus Hasselo (Henry Woodstraat 62, Hengelo) een inloopavond voor iedereen die zich betrokken voelt bij de gebeurtenissen in Oekraïne. De bijeenkomst begint om 20.00 uur. Er is ruimte voor zang, maar vooral om in gesprek te gaan met elkaar over de situatie in Oekraïne en het delen van de zorgen over familie en vrienden.

Donderdag 3 maart van 19 tot 20 uur wordt er in de Kristalkerk aan de P.C. Hooftlaan 210 een inloopbijeenkomst gehouden met zang en gebed. Iedereen is welkom. Hierbij zijn ook leden van Roesalka aanwezig om iets over de situatie te vertellen en hun emoties te delen.

Veel initiatieven

De laatste dagen zijn er veel protesten gehouden en andere initiatieven opgezet om de Oekraïners steun te bieden. "Dat vinden onze leden echt heel mooi. Ze geven aan dat die warme steun hen in positieve zin raakt."

icon_main_info_white_glyph

Contact met Roesalka?

Als mensen behoefte hebben aan een gesprek met Johan Boonstra kunnen ze contact opnemen met hem via: [email protected] Ook kunnen ze kijken op de Facebookpagina van Roesalka voor nieuws over bijeenkomsten.

Whats App Image 2022 03 01 at 9 36 47 AM
Lees ook
Zo beleefden Oekraïenese studenten aan de UT de afgelopen paar dagen: ‘Het is een nachtmerrie’
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.