Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Buurt opgelucht over pilot met camera's in Enschedese fietstunnels: "Eindelijk"

Omwonenden van de veelbesproken fietstunnels in Enschede reageren verheugd op de proef die de gemeente start met cameratoezicht. Bij de tunnels in het zuiden van de stad gebeurden de afgelopen jaren meerdere geweldsincidenten, zoals straatroven en mishandelingen. "Het gevoel van veiligheid was hier dusdanig laag, hopelijk helpt dit."

De gemeente maakte vanochtend bekend dat binnenkort wordt gestart met een pilot voor cameratoezicht. Het gaat om een bijzondere proef, waarbij mensen die de tunnel passeren via een app kunnen aangeven of ze wel of niet gefilmd willen worden. "De camera's gaan niet permanent filmen", benadrukt burgemeester Roelof Bleker tegen RTV Oost.

Roep om camera's

De roep om camera's bij de tunnels is er al jaren. Maar Blekers voorgangers, burgemeester Theo Bovens en Onno van Veldhuizen, benadrukten telkens dat er geen juridische onderbouwing was om de camera's op te mogen hangen.

Waarom kan het nu dan wel? Bleker: "Wij denken dat het moet kunnen, omdat het cameratoezicht niet permanent is en mensen via een app kunnen aangeven of ze gefilmd mogen worden." De opdracht om te testen met een app is volgens Bleker al door zijn voorgangers ingezet.

Cemal Dogan Rtv Oost
Cemal Dogan, buurtwacht
Beeld: RTV Oost

Anders dan binnenstad

De situatie rondom de tunnels is volgens Bleker danig anders dan in bijvoorbeeld de binnenstad, waar veel camera's hangen. "Je moet niet overdrijven met het aantal incidenten in de tunnels", vindt hij. "In een binnenstad is het veel drukker en levendiger, ook met het uitgaansgebied. Maar wij denken dat het nu kan met deze onderbouwing."

Voor de pilot met cameratoezicht werkt de gemeente samen met de Universiteit Twente. "Zij hebben het technologisch ontwikkeld om dit voor elkaar te krijgen. Vervolgens heb ik een gebied aangewezen waar de camera's komen te hangen", aldus Bleker.

icon_main_info_white_glyph

'We zijn er heel blij mee'

Vanuit meerdere partijen in Enschede is er al jaren de roep om cameratoezicht bij de fietstunnels. "Eindelijk, dit is een goede stap", reageert raadslid Malkis Jajan (VVD). "We zijn er heel blij mee. De burgemeester laat hiermee zien veiligheid belangrijk te vinden."

Buurtwacht bij de tunnels

Eind 2019 richtten meerdere bezorgde omwonenden de tunnelwacht op. Om toerbeurt surveilleren zij in en rondom de tunnels. "Het gevoel van veiligheid was hier heel laag", vertelt vrijwilliger Cemal Dogan. Hij is verheugd dat er camera's komen. "In dit geval is nu eindelijk gedaan wat drie jaar geleden had moeten gebeuren. Maar liever laat dan nooit."

Dogan zegt zich te realiseren dat camera's toekomstige incidenten niet kunnen voorkomen. "Camera's zijn niet dé oplossing. Zodra je weet waar de camera's staan, kun je het zichtveld altijd ontwijken. Ook kun je je gezicht bedekken en dan zeggen de beelden natuurlijk niks. Maar het gaat om een stukje veiligheidsgevoel. Ik hoop dat buurtbewoners, en ook jongeren, straks weer door de tunnels heen durven te fietsen. Op dit moment fietsen ze 's avonds nog een heel stuk om en dat is zo jammer."

Enquete screenshot 2022 01 31 204002 thca
Lees ook
Praat mee: wat zijn de belangrijkste thema's bij de verkiezingen in Enschede?
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.