Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Spoedactie Twente voor Oekraïne levert tonnen aan goederen op: “één of twee trailers per dag”

Op maandag 28 februari besloot techbedrijf Open Social een inzamelingsactie op te starten om hulpgoederen naar Oekraïne te brengen. Vele Twentse inwoners en bedrijven lieten zich, naar aanleiding van deze actie, massaal van hun beste kant zien. In een razendsnel tempo zijn de eerste vrachtwagens gevuld die door Oekraïense chauffeurs naar hun thuisland worden gereden. Eén van de organisatoren: Ivo Meijerink, vertelt over het hectische verloop van de afgelopen dagen.

Het begin

“In de aanloop naar maandag zag ik op televisie fantastische initiatieven voor Oekraïense chauffeurs,” vertelt Meijerink. “Het voelde niet lekker dat ik daar niet aan meedeed. In eerste instantie was ik van plan om die chauffeurs bier te brengen. Dan hadden ze tenminste een leuke avond.”

“Toen belde Taco Potze van Open Social mij op. Hij zei tegen mij: ‘Ivo we gaan spullen naar Oekraïne brengen. We hebben een loods opgezet en we hebben nog vrachtwagenchauffeurs nodig.’ Ik heb vervolgens die groep chauffeurs benaderd en gevraagd of we de lege vrachtwagens konden gebruiken. Dat is gelukt en nu zitten de meeste van deze chauffeurs in een hotel te wachten tot we de wagens hebben volgeladen.”

Hoog tempo

Drie dagen na het opzetten van de actie, zijn al drie vrachtwagens volgeladen met goederen. Eén van deze wagens is zelfs al gearriveerd in Oekraïne. De trailers in kwestie kunnen maar liefst twintig ton aan goederen meenemen. Volgens Meijerink is de welwillendheid van de mensen en bedrijven in de regio abnormaal. “We hoopten één trailer te vullen in enkele weken tijd. We vullen nu één of twee trailers per dag. We staan echt met de mond vol tanden”

Redactie Twente voor Oekraïne
Beeld: Redactie 1Twente

Enkele reis

Zodra de trailers zijn volgeladen vertrekken de Oekraïense chauffeurs naar Lyviv, een plaats in Oekraïne die zo’n 60 kilometer van de Poolse grens ligt. De reis brengt risico’s mee, maar deze blijven wel beperkt doordat de Russen niet doorgedrongen zijn tot deze locatie.

Toch houdt Meijerink een dubbel gevoel over aan het vertrek van de chauffeurs. Nadat deze de goederen hebben afgeleverd, zullen ze namelijk toetreden tot het Oekraïense leger. “In een korte tijd werk je erg intensief samen en bouw je toch een band op. Ondanks dat je ze wegstuurt met veel goede spullen, weet je dat de kans bestaat dat ze in de val lopen. Bij zo’n afscheid stromen de tranen wel over de wangen. De toekomst van die mensen is onzeker, dat is gewoon verschrikkelijk”

Benodigdheden

Het depot waar de spullen voor deze actie worden verzameld, staat in de Getfertsingel in Enschede. “Als je huis van je afgepakt wordt, zijn het de eerste levensbehoeften die ontbreken. Denk bij de spullen die we nodig hebben aan slaapzakken, voedsel, zaklampen, kaarsen, babydoekjes, en luiers. Ook kleding is welkom, die kunnen namelijk worden verwerkt dankzij enkele kanalen die met ons mee willen werken.”

Meijerink looft de inzet van de vrijwilligers die een cruciale rol hebben gespeeld tijdens de afgelopen dagen. “Bedrijven willen dolgraag dit soort mensen als personeel hebben,” zegt Meijerink. Een grote groep vrijwilligers bestaat uit studenten van de Oekraïense en Russische gemeenschap. Deze zijn vooral tijdens de avonduren beschikbaar. “We zijn ontzettend op zoek naar vrijwilligers die willen helpen tijdens de ochtenduren. Mocht je willen meehelpen kun je je gewoon melden bij ons depot,” aldus Ivo Meijerink.

icon_main_info_white_glyph

Twente voor Oekraïne

Meer informatie over het initiatief en de gevraagde goederen kan gevonden worden op de website van Twente voor Oekraïne

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.