Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Gemeente Enschede wil faillissement IJsbaan Twente voorkomen met ton subsidie, maar neemt 'zeer groot risico'

Ijsbaan Enschede
IJsbaan Twente bij GoPlanet in Enschede
Beeld: Laurens Kuipers

In een uiterste poging om het faillissement en daarmee de sluiting van IJsbaan Twente te voorkomen, wil het college van Enschede 100.000 euro extra overmaken aan exploitant PCH Group. Dat is opvallend, omdat de gemeente in november nog aandrong op beëindiging van het contract, toen de exploitant dreigde het faillissement aan te vragen zonder extra financiële steun.

PCH Group stelde de gemeente destijds voor drie scenario's: meer financiële steun, ontbinding van het nog tot 2028 lopende contract of een faillissement. Bij dat laatste scenario is de gemeente vanwege bijkomende kosten niet gebaat. Een extra jaarlijkse subsidie is geen optie, dus stelde het college voor om het gesprek aan te gaan over ontbinding van het contract vanaf de start van het nieuwe schaatsseizoen, in oktober 2022.

Weinig animo

Maar er is een kink in de kabel gekomen. Om het contract te ontbinden, moet er wel zicht zijn op een nieuwe exploitant. En die is nog niet gevonden. "De potentiële exploitanten staan niet in de rij", aldus wethouder Jeroen Diepemaat. En dat betekent dat de gemeente eerst een zorgvuldig marktonderzoek wil uitvoeren.

icon_main_info_white_glyph

IJsbaan krijgt al subsidie

De IJsbaan Twente trok in 2016 ook al aan de bel bij de gemeente vanwege financiële problemen. Destijds is besloten om een jaarlijkse bijdrage van 100.000 euro te geven ter compensatie voor de huurkosten. De ijsbaan huurt de schaatshal van de gemeente voor ruim 180.000 euro per jaar. Een nieuwe subsidieverhoging zou kwijtschelding van de huur betekenen en dat gaat de gemeente te ver.

"We hebben PCH Group dus voorgesteld om ons meer tijd te geven om een nieuwe exploitant te vinden", aldus Diepemaat. "In ruil daarvoor maken we 100.000 euro extra over." Dat moet voorkomen dat de exploitant alsnog failliet gaat. De laatste jaren is er structureel een verlies gedraaid van ruim een ton. Als de exploitant akkoord gaat, wordt het contract per 1 februari 2023 ontbonden.

Risicovolle operatie

Eind goed al goed, zou je zeggen. Maar uit de stukken blijkt dat behalve de extra subsidie, ook een ander voorstel wordt gedaan aan PCH Group. Vanaf het nieuwe schaatsseizoen (1 oktober 2022) wordt het beheer en onderhoud van de ijsbaan namelijk overgedragen aan de gemeente. Dat betekent dat de kosten voor het reguliere onderhoud vanaf dat moment op rekening van de gemeente komen.

Ijsbaan Enschede
Lees ook
IJsbaan Twente betaalt al maanden geen huur aan de gemeente Enschede: 'Dit overvalt ons'

Het college constateert zelf dat er een 'zeer groot risico' wordt genomen. De kans is zeer aanwezig dat er op 1 april 2023 nog geen nieuwe exploitant is gevonden. Vanaf dat moment draagt de gemeente alle onderhoudskosten (die zijn begroot op gemiddeld 440.000 euro per jaar) en wordt er bovendien 15.000 euro per maand aan huurinkomsten misgelopen.

Daarmee is de toekomst van de ijsbaan op langere termijn nog steeds onzeker. Toch ziet het college naar eigen zeggen geen andere optie. Als er geen uitstel komt, dreigt alsnog het faillisement of sluiting van de ijsbaan op korte termijn.

Enquete screenshot 2022 01 31 204002 thca
Lees ook
Praat mee: wat zijn de belangrijkste thema's bij de verkiezingen in Enschede?
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.