Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Henro uit Hengelo neemt moeder en dochter uit Kiev in huis

Henro veijer
Henro Veijer in zijn voormalige werkkamer, nu de slaapkamer voor zijn gasten
Beeld: Henro Veijer

De stroom Oekraïners die hier een onderkomen zoekt, wordt met de dag groter. Mensen worden opgehaald in Polen, ze pakken de trein naar het westen of komen aan op Eindhoven Airport. En daar worden ze dan opgewacht door familie of juist door onbekenden die ze in huis nemen. Zo staat zondagmiddag Hengeloër Henro Veijer te wachten op Daria (34) en haar dochter Milana (7) uit Oekraïne.

'Alles staat klaar'

Henro Veijer is naar de luchthaven in Eindhoven gekomen om daar twee vluchtelingen op te halen. "Ze gaan bij ons in Hengelo wonen. We hebben een kamertje gemaakt, alles staat klaar."

“Ze zijn alles kwijt en wij hebben alles.”

Toeristen

Terwijl vliegtuigen uit Alicante en Barcelona landen en de toeristen een weg door de luchthaven zoeken, staat Henro te wachten op twee nog onbekende Oekraïners. De enige informatie die hij heeft zijn de twee namen. "Ik weet niet waar ze vandaan komen, ik weet niet wat ze meegemaakt hebben. Dat gaan we straks allemaal horen."

Via een lokale hulporganisatie is Henro ‘gematcht’ met een moeder van 34 en een kind van zeven. "Die mensen hebben hulp nodig", zegt hij met een brok in zijn keel. "Ze zijn alles kwijt en wij hebben alles."

Het was geen moeilijke beslissing om ze in huis te nemen, zegt Henro. "Mijn vrouw en ik hebben het vaker gehad over het opvangen van kinderen in nood. En nu kwam dit langs. Dit is hetzelfde. Deze mensen zitten ook in nood."

“We werden gebombardeerd en daarom zijn we met het vliegtuig hierheen gekomen.”

Onwennig

En dan is het moment daar dat Henro voor het eerst kennismaakt met Daria en Milana. Het is wat ongemakkelijk en onwennig in het begin. Dat komt vooral omdat Daria amper Engels spreekt. Met een knuffelbeertje probeert Henro het kindje op haar gemak te stellen.

Omroep Brabant
Milana krijgt van Henro Veijer een knuffeltje bij aankomst in Eindhoven
Beeld: Henro Veijer

Kiev

"We woonden in Kiev. Na de inval van de Russen werd het te gevaarlijk met een klein kind", vertelt Daria aan Omroep Brabant. "We werden gebombardeerd en daarom zijn we met het vliegtuig hierheen gekomen."

“‘’Dit is heel bijzonder en eervol. Deze mensen leggen al hun vertrouwen in onze handen.''”

Emotioneel

Ze is enorm dankbaar dat onbekenden haar zomaar in huis willen nemen. "Ik ben echt heel blij met dit warme welkom en dat we opgehaald worden. Het is wel heel lastig dat ik geen Engels spreek, maar gelukkig krijgen we hulp."

Henro wordt even emotioneel na de eerste ontmoeting. "Dit is heel bijzonder en eervol. Deze mensen leggen al hun vertrouwen in onze handen. Dat vind ik gewoon heel bijzonder." Het zevenjarige meisje is zichtbaar getraumatiseerd en ontdaan. "Ik hoop dat mijn dochter, die een paar jaar ouder is, contact kan leggen met Milana", zegt Henro.

Na een kop koffie op de luchthaven is het tijd voor een autorit van twee uur naar het nieuwe onderkomen van Daria en Milana. "De bedoeling is dat ze gewoon met ons mee gaan leven, totdat ze hebben bedacht wat ze willen en wat ze kunnen gaan doen."

Matrassen

Nu Henro Veijer en zijn gezin twee Oekraïners opvangen is hij tot het inzicht gekomen dat steun hard nodig is: "Veel mensen sturen spullen op naar Oekraïne, wat heel goed is. Wel merken we dat spullen, zoals gordijnen en matrassen, ook heel belangrijk zijn voor de gevluchte Oekraïners hier in Nederland." Hij roept mensen op: "Mocht je graag wat willen doen voor deze mensen, help dan bijvoorbeeld vluchtelingen hier in Nederland aan spullen zoals dekens, kleding, matrassen."

Bron: Omroep Brabant/RTV Oost

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.