Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Betaalbare huurappartementen in voormalige Hofstede MTS

Hofstede mts woningen hengelo
In de voormalige Hofstede MTS aan het Industrieplein wil projectontwikkelaar VincentSpikker 50 tweekamerappartementen realiseren.
Beeld: Emile Urban / 1Twente

In de voormalige Hofstede MTS aan het Industrieplein wil projectontwikkelaar VincentSpikker 50 tweekamerappartementen realiseren. Het gaat om kleine, betaalbare huurappartementen, waar op dit moment veel vraag naar is. Het college B en W wil een zogeheten 'vrijstellingsprocedure' starten, om snel te kunnen bouwen.

WTC Twente

Er wordt al langere tijd nagedacht over een goede nieuwe invulling van de voormalige MTS aan het Industrieplein. Het is een groot complex, waarbij het voorste gedeelte op dit moment als tijdelijke kantoorlocatie is ingericht. Hierin zit onder meer het WTC Twente, dat volgende maand naar het VDL-pand aan de overkant van de straat gaat verhuizen. De overige delen - waaronder het deel aan de Trijpstraat - staan leeg.

Oplevering medio 2023

Ontwikkelaar en gemeente zijn bezig met een Nota van Uitgangspunten voor de gewenste ontwikkeling van het totale gebied. Het realiseren van goedkope, betaalbare huurappartementen maakt deel uit van die plannen. Omdat de woningnood op dit moment hoog is, willen ze de bouw van goedkope huurappartementen naar voren trekken, vooruitlopend op de verdere plannen. Om dit mogelijk te maken moet de bestemming van het gebouw aan de Trijpstraat worden aangepast naar wonen. Het college wil hiervoor een vrijstellingstellingsprocedure starten, zodat de ontwikkelaar al op korte termijn een omgevingsvergunning kan aanvragen. Volgens verwachting kan de verbouwing dan in de tweede helft van dit jaar starten en kunnen de woningen in de zomer van 2023 worden opgeleverd.

'Leegstand is niet goed'

Mariska ten Heuw, wethouder Hart van Zuid, is blij met de plannen: "We hebben hier een unieke kans om snel goedkope huurwoningen te realiseren. Die kans willen we met beide handen aangrijpen, want de woningnood is ongekend hoog. Bovendien hergebruiken we een goed cascogebouw en dat sluit aan bij onze duurzaamheidsambities. In het verleden is tot twee keer toe een sloopvergunning voor dit deel van het pand verleend, maar niet gebruikt omdat er weer plannen voor hergebruik ontstonden. Maar het is wel zaak dat er nu eindelijk wat gebeurt. Want leegstand is niet goed voor het pand en ook niet aantrekkelijk voor de omgeving."

Impressie hart van zuid mts hofstede vincentspikker
Lees ook
Lokaal Hengelo: "Komst nieuw hotel in Hengelo niet wenselijk"

Werkplekken, hotel en appartementen

De voormalige Hofstede MTS maakt onderdeel uit van De Koppeling, een deelgebied binnen Hart van Zuid. Ontwikkelaar VincentSpikker, met als directeuren Daniel Spikker en Edwin Vincent, heeft ambitieuze plannen voor deze locatie. Naast goedkope huurappartementen ziet de ontwikkelaar onder meer mogelijkheden voor het realiseren van werkplekken, appartementen in het duurdere segment en een hotel: "De combinatie van werken met wonen en overnachten op deze locatie dicht bij het station en het centrum maakt dat er dynamiek ontstaat, waarin de functies elkaar aanvullen en versterken. Grote delen van het pand kunnen daarbij blijven staan, aangevuld met nieuwbouw."

Geen bezwaren

Deze plannen zijn in een concept Nota van Uitgangspunten gevat, die in de zomer van 2021 ter inzage heeft gelegen. Er is toen een aantal zienswijzen ofwel bezwaren ingediend. Op dit moment vindt er nader onderzoek en verdieping plaats, bijvoorbeeld over de programmering van hotelkamers. Tegen het realiseren van woningen in het gebouw aan de Trijpstraat kwamen er echter geen bezwaren. Vandaar dat het college bereid is deze deelontwikkeling mogelijk te maken, vooruitlopend op de definitieve ontwikkeling van het plangebied.

Het nieuwe college van B en W en de ontwikkelaar verwachten de plannen voor de totale ontwikkeling deze zomer aan de gemeenteraad te kunnen aanbieden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.