Verkeer
Stuur appje
Zoek
20220328 item03 Jan Philip Energietransitie
1Twente Nieuws
Enschede

Studenten Windesheim onderzoeken de energiearmoede in de Wesselerbrink

Ongeveer drie kwart miljoen mensen in Nederland hebben last van energiearmoede. De verwachting is dat dit aantal in 2030 is verdubbeld. Volgens enkele onderzoeksverslagen heeft Enschede veel last van dit probleem, Enschede-Zuid in het bijzonder. Wat bij deze onderzoeken nog ontbreekt is het perspectief van de inwoners . Om deze reden gaan vier studenten journalistiek van het Windesheim, de komende weken op pad in de Wesselerbrink. Door middel van de verhalen van de wijkbewoners willen zij een licht schijnen op de huidige situatie.

Energiearmoede

De term energiearmoede betekent simpel gezegd dat de energielasten van huishoudens zo hoog worden, dat de mensen noodgedwongen in de kou moet zitten. Ze zetten dan liever hun verwarming uit dan dat ze de energierekening laten oplopen. Op het eerste gezicht lijkt dit op een probleem dat relatief makkelijk op te lossen is. Vaak wordt de suggestie gegeven dat je extra warme kleren aan moet trekken. Deze vlieger gaat niet voor iedereen. Baby’s, jonge kinderen en ouderen moeten namelijk warm blijven waardoor de energiekosten flinkoplopen.

De studenten die dit onderwerp in Enschede gaan onderzoeken, zijn tijdens een vooronderzoek verschillende relevante onderzoeksrapporten tegengekomen. Daarin werd duidelijk dat Enschede de dans niet ontspringt als het gaat om energiearmoede. Integendeel zelfs. Volgens rapporten van het TNO en CBS hebben veel inwoners van Enschede-Zuid te kampen met dit probleem. Over heel Nederland gezien scoort dit stadsdeel, waar de Wesselerbrink onder valt, zelfs als één van de slechtste locaties op de energiekaart van het TNO.

icon_main_info_white_glyph

TNO

In 1932 is de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek opgericht, in het kort het TNO. De onafhankelijke organisatie houdt zich bezig met innovatie en data die direct kan worden toegepast.

Schaamte

De studenten zijn tijdens de start van hun onderzoek in gesprek gegaan met enkele wijkbewoners. Tijdens die gesprekken gaf een vrouw aan dat de energiekosten voor haar inmiddels zó hoog waren, dat ze de verwarming dicht draait. Bij het zoeken naar mensen die hun verhaal wilden doen, werd er gestuit op een vervelend obstakel. De schaamte bij de inwoners die last hebben van energiearmoede is zeer groot.

“Wat ik persoonlijk kan constateren is dat mensen van persoon tot persoon wel open zijn over de kwestie. Zodra gevraagd wordt om een verhaal te vertellen voor een productie of een item, zijn de reacties vooral negatief,” zegt student Jan Philip Uitenbroek. “Ik heb afgelopen week zelfs te horen gekregen dat ik niet eens drie personen ga vinden, die hier aan mee willen werken.

Oproep

“We hebben een flyer gemaakt met een korte oproep om ons te contacteren bij een aangrijpend verhaal over energiearmoede. Die hebben we onder andere opgehangen in het buurthuis en in het winkelcentrum. Wat verder ook voorop stellen is dat dit verhaal volledig anoniem verteld kan worden. Het is niet wenselijk, maar als die schaamte dusdanig groot is dan mag het ook zonder naam worden verteld. Uiteindelijk is ons doel om in kaart te brengen wat de energiearmoede doet met mensen in de wijk.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.