Verkeer
Stuur appje
Zoek

Uitreiking Willem Wilminkprijs topdag voor Enschede

Een topdag voor Enschede. Zo kenschetst Daniel Janssen van het Wilminktheater komende zondag. Op die dag wordt de Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied van Nederland uitgereikt en is er Big Bang festival voor kinderen vanaf 4 jaar en wordt de kindermuziekweek afgesloten. “Het kinderlied en jeugdtheater horen bij Enschede. Het Big Bang festival wordt gehouden in Ottowa, Lissabon, Athene en in Enschede, de enige stad in Nederland.”

Ook de Willem Wilminkprijs die zondag om 18.00 uur wordt uitgereikt aan de beste kinderliedmaker, is niet zomaar een prijs. De uitreiking van de prijs in Enschede, geboortedorp van Willem Wilmink, straalt af op heel Enschede. En: de prijs die in 2010 voor het eerst werd uitgereikt, zet Enschede cultureel op de kaart.

77 liedjes

De jury voor de tweejaarlijkse prijs (Thijs Borsten, Henri Drost, Ageeth de Haan, Fay Lovsky en Trudie Lucardie) kreeg dit keer 77 voor de kiezen. Dat heeft drie genomineerde kinderliedschrijvers opgeleverd - tekst staat centraal bij de Willem Wilminkprijs: Robert Ramaker met 'De machinist', Patrick van den Hanenberg met 'De brugklasblues' en Jurrian van Dongen met 'Gimme Some skin'.

Jurrian van Dongen Ernst Bergboer
Jurrian van Dongen (links) was bij de vorige editie ook een van de vijf genomineerden - toen won Typhoon
Beeld: Ernst Bergboer

“Het gaat om teksten en liedjes die in de afgelopen twee jaar professioneel zijn uitgebracht”, verklaart Janssen. Eerdere prijswinnaars waren Kenny B, Aquasi en vorig jaar Typhoon met het lied Stotteren. De winnaar wint 5000 euro en een beeld. “Dit is de landelijke prijs voor het kinderlied en heeft dus een grote lading.”

De prijzen voor het beste kinderlied wordt zondagavond in de Grote Kerk op de Oude Markt uitgereikt. Het gaat om de juryprijs, de publieksprijs en de oeuvreprijs. De winnaar van de publieksprijs mag het themalied voor de eerstvolgende Kindermuziekweek schrijven. Er kan tot en met vrijdag nog worden gestemd op www.wilminktheater.nl

De oeuvreprijs gaat trouwens dit jaar naar Dirk Scheele. Het Wilminktheater geeft vier kaarten weg aan trouwe volgers van 1Twente die het diner en de prijsuitreiking in de Grote Kerk mee willen maken. Stuur een e-mail naar [email protected]

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.