Verkeer
Stuur appje
Zoek

‘Een soort van’ wint Willem Wilminkprijs voor beste kinderlied 2023

Het lied ‘Een soort van’ van muzikant Jurrian van Dongen heeft de Willem Wilminkprijs 2023 voor beste kinderlied gewonnen. Van Dongen is geen onbekende met de Willem Wilminkprijs. Hij won de afgelopen editie met het nummer ‘Give me some skin’. Dit is de eerste keer dat de prijs tweemaal door dezelfde persoon is gewonnen. De prijzen werden maandagavond uitgereikt in het Muziekcentrum in Enschede.

‘Een soort van’

Het prijswinnende lied van Jurrian van Dongen is geschreven voor een aflevering van Het Klokhuis. Deze aflevering stond volledig in het thema van je lijf en dat die alleen van jou is. Klokhuis probeerde met dit lied kinderen tussen 6 en 11 jaar daar ook bewust van te maken. “Het is een moeilijk om liedjes te schrijven die kinderen waarschijnlijk maar één keer zullen horen, omdat het in een aflevering van Het Klokhuis zit. Daarom ben ik enorm blij dat ik met dit nummer de Willem Wilminkprijs in ontvangst mag nemen”, aldus Van Dongen.

Marie Mae van Zuilen en Jurrian van Dongen Willem Wilminkprijs 2023 door Annemarie Kok
Jurrian van Dongen en Marie-Mae van Zuilen winnen de Willem Wilminkprijs voor beste kinderlied 2023
Beeld: Annemarie Kok

Publieksprijs

Naast de juryprijs werd er ook een publieksprijs vergeven voor beste kinderlied 2023 tijdens de uitreikingen. De publieksprijs werd gewonnen door Rob Janssen, Gijs Pouwels en Adriaan van de Polder met het lied ‘Groente of Fruit’. (Gezongen door Rob Janssen alias Groenteman Gijs)

“We zijn gevraagd door de NTR of we korte liedjes willen maken over groente en fruit. Daarom hebben we acht liedjes geschreven van maximaal één minuut. Dan is het heel bijzonder dat je daar een publieksprijs mee wint”, aldus Janssen. De winnaar mag volgend jaar het themalied voor de Kindermuziekweek schrijven.

Rob Janssen Gijs Pouwels en Adriaan van de Polder Publieksprijs door Annemarie Kok
Adriaan van de Polder, Rob Janssen en Gijs Pouwels winnen de publieksprijs
Beeld: Annemarie Kok

Buma Samen Muziek prijs en de Buma Kindermuziekprijs

Naast de prijs voor het beste kinderlied werden nog meer prijzen uitgereikt in het Muziekcentrum in Enschede. Het gaat om de nieuwe Buma Samen Muziek Maken-prijs (een nieuwe aanmoedigingsprijs voor makers van kindermuziek: componisten, tekstdichters en uitvoerenden) en de Buma Kindermuziekprijs (een oeuvreprijs, die vorig jaar voor het eerst werd uitgereikt aan Dirk Scheele)

Laatstgenoemde prijs ging naar Ernst, Bobbie en de rest. Het duo, wat doorgaans door het leven gaat als Erik van Tremmel en Gert-Jan van den Ende, wordt door de jury geroemd voor hun liedjes over herkenbare thema’s voor jonge kinderen tussen vier en tien jaar. Naomi Inez, beter bekend als de Liedjestovenaar, is de eerste winnaar van de Buma Samen Muziek Maken-prijs. Laatstgenoemde prijs wordt om de twee jaar vergeven.

  • Ernst Bobbie en de Rest Buma Kindermuziekprijs door Annemarie Kok
    Beeld: Annemarie Kok
  • Naomi Inez Buma Samen Muziek Maken prijs door Annemarie Kok
    Beeld: Annemarie Kok
Schermafbeelding 2023 03 29 om 16 38 27
Lees ook
Wilminktheater maakt vier beste kinderliedjes van Nederland bekend: stem op jouw nummer één
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.