Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gijs Eijsink: 'Ik had graag mee willen doen aan Groot Hengeloos Dictee'

Raadsleden, journalisten, kunstenaars, ondernemers, scholieren, een oud-wethouder en een oud-burgemeester. Aan het allereerste Groot Hengeloos Dictee, dat op donderdag 14 april wordt voorgelezen in de raadszaal van het Hengelose gemeentehuis, doet een dwarsdoorsnee van de Hengelose bevolking mee.

Philip Freriks

Burgemeester Sander Schelberg kruipt vanaf 19.30 uur in de huid van Philip Freriks en zal zijn best doen op een tekst van de in Hengelo geboren schrijver Jaap Scholten. Gijs Eijsink heeft namens de Stichting Hengelo Leest een deel van de organisatie op z'n schouders genomen. Hij heeft er zin in, maar had misschien wel net zo lief zelf meegedaan: "Absoluut. Ik ben dol op dictees. Zat ook vaak met een kladblok op schoot als Philip Freriks het Groot Nationaal Dictee voorlas op tv. Of ik er goed in ben? Mwoah, redelijk. Ik kwam vaak rond de 15 tot 20 fouten uit. Dan hoorde je wel bij de beteren."

Jaap scholten Annina Romita NIET GEBRUIKEN ANDERS DAN VOOR HENGELO LEEST
Lees ook
Schelberg en Scholten laten Hengeloërs zweten op eerste Groot Hengeloos Dictee

Twee fouten

Eijsink verwacht niet dat een van de 48 deelnemers het dictee foutloos zal maken: "Er zitten altijd instinkers tussen en iedereen heeft wel woorden waarmee hij of zij moeite heeft. Zelfs schrijver Jaap Scholten leverde bij ons geen foutloze tekst aan. Er zaten twee foutjes in, die we er uiteraard uit hebben gehaald."

icon_main_info_white_glyph

Kerckhaert en Beverdam

Onder de deelnemers een paar 'grote Hengelose namen', zoals oud-burgemeester Frank Kerckhaert, kunstenaar Guusje Beverdam, oud-stadsdichters Hettie Franken en Marijke Agterbosch, schrijver Marco Krijnsen en oud-tophandbalster Judith Mulder. De volledige lijst met namen staat op de site van Hengelo Leest.

Brieven

Voor de tekst haalde Scholten zijn inspiratie uit z'n laatste boek. In Suikerbastaard vertrekt de jonge Marinus uit Stokkum naar Ethiopië, het toenmalige Abessinië, om daar voor Stork mee te werken aan de bouw van suikerfabrieken. De boerenzoon schreef talloze brieven aan thuis. Eijsink: "Scholten heeft nog één brief aan het oeuvre van Marinus toegevoegd en die brief leest Sander Schelberg die avond voor. Mensen die het boek gelezen hebben, zouden daar een klein voordeel uit kunnen halen, omdat ze de stijl herkennen, maar in principe moet iedereen ermee uit de voeten kunnen."

“Iedereen heeft wel woorden waarmee hij of zij moeite heeft. Zelfs schrijver Jaap Scholten leverde bij ons geen foutloze tekst aan.”

Prijzen

De beste school met tenminste vier ingeschreven scholieren en de beste deelnemer winnen een beker. De beste scholier wint bovendien een geldbedrag van 100 euro in contanten en een boek. De beste drie volwassen deelnemers en de vier deelnemers van de beste school winnen ook een boek. Overigens worden alleen de namen van de winnaars bekendgemaakt; op die manier kun je als 'mindere god' toch onder de radar blijven. Desondanks waren er nog genoeg mensen die ondanks lichtelijk aandringen door de organisatie 'nee' hebben gezegd. Eijsink glimlacht: "Kennelijk zijn ze bang geconfronteerd te worden met het feit dat ze hier niet goed in zijn. Of in elk geval niet zo goed als zelf dachten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.