Verkeer
Stuur appje
Zoek

Naar Enschede gevluchte Veronika (15) uit Oekraïne strijkt geld bij elkaar voor achtergebleven landgenoten

Veronika Chaban 2022 04 22 151848 dzag
Veronika Chaban (15) uit Oekraïne oefent voor benefietconcert
Beeld:

Haar viool nam ze mee toen ze met haar ouders, drie zussen en twee van haar broers vluchtte uit Oekraïne. Zaterdagavond geeft Veronika Chaban (15) met die viool een benefietconcert in baptistenkerk De Schuilplaats in haar huidige woonplaats Enschede. Samen met organist Maarten Barneveld en vocaal ensemble De Twente Zangers haalt ze geld op voor achtergebleven en gevluchte landgenoten. Iedereen is uitgenodigd.

De muzikanten zamelen geld in voor twee hulpdoelen. Het eerste is de actie Bake4Ukraine van de oorspronkelijk uit Rijssen afkomstige Arenda Vasylenko - van Ree. Zij bleef met haar man Andrey in Oekraïne om gratis soep en brood te maken voor landgenoten die ook achterbleven. Het tweede doel is werkgroep Elim, dat voedselpakketten verzorgt voor inmiddels twee Oekraïense gezinnen die in Enschede hun toevlucht hebben genomen.

Brood voor achterblijvers

De bakkerij van de echtgenoot van Arenda lanceerde het project Bake4Ukraine. Via de facebookpagina van de bakkerij zamelen ze geld in voor hun project en plaatsen ze updates over de situatie in Oekraïne. Ondanks dat veel inwoners zijn gevlucht blijven Arenda en haar man Andrey toch in Oekraïne om iets te betekenen voor het volk.

Schermafbeelding 2022 04 22 om 12 43 38
Arenda Vasylenko - van Ree samen met haar collega's in de bakkerij
Beeld:

Op de eerste dag van de oorlog hebben Arenda en haar man meteen actie ondernomen. De bakkerij maakt nu gratis brood voor ziekenhuizen en revalidatiecentra, het brood in de supermarkten was binnen een dag al op. Veel werknemers van de bakkerij zijn geëvacueerd, daarom helpen nu kerkelijke vrijwilligers in de bakkerij. Naast dat de familie brood bakt, hebben ze ook een restaurant dat elke dag geopend is voor omwonenden. Ze kunnen daar terecht voor een kopje soep of thee.

“Van een van de gezinnen is de oudste zoon van 20 jaar in Oekraïne achtergebleven (…) dat is een grote zorg.”

Voedselpakketten

Baptistenkerk De Schuilplaats in de Wesselerbrink heeft een eigen voedselpakkettendienst voor minima in de buurt: werkgroep Elim. Vanaf begin maart ondersteunt Elim ook twee gevluchte Oekraïense gezinnen, bestaand uit in totaal zestien personen, waaronder violiste Veronika. De werkgroep verzorgt wekelijks grote voedselpakketten zolang de gevluchte Oekraïners nog geen financiële overheidsondersteuning ontvangen.

“De gezinnen zijn zo dankbaar dat ze op hun eigen verzoek elke zondagmorgen in de dienst van De Schuilplaats komen”, vertelt Elim-voorzitter Gerrit Beking. Maar er is ook bezorgdheid: “Van een van de gezinnen is de oudste zoon van 20 jaar in Oekraïne achtergebleven. Hij doet dat omdat hij opgeroepen kan worden om mee te vechten. Dat is nog niet gebeurd, want het is nog rustig in het gebied waar hij woont, maar het is voor de ouders en hun zes kinderen een grote zorg.”

icon_main_info_white_glyph

Benefietconcert

Het benefietconcert vindt plaats op zaterdag 23 april om 20:00 uur in De Schuilplaats, Hertmebrink 8 in Enschede. Meer informatie over het concert en het doneren van geld staat op de website van de kerk.

Oekraïense Paasdienst

Omdat het paasfeest voor de Oekraïners op 24 en 25 april is, wordt aankomende zondag speciaal voor die gelegenheid een volledig Oekraïense kerkdienst gehouden in De Schuilplaats. De gevluchte gezinnen zullen zelf de bijeenkomst begeleiden. Tijdens de dienst zingen zij liederen in hun eigen taal en vertellen ze wat hen is overkomen en hoe ze steun ontvangen vanuit hun geloof. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen bij de kerkdienst.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.