‘Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd …….’ Die traditionele woorden werden deze dinsdag tien keer door de burgemeester uitgesproken tijdens de traditionele lintjesregen in het stadhuis. Kees Bosman, Jan Dubbeldam, Meinco Feddes, Gerritjan Geverink, Eduard Hanauer, Teun Hendriks, Dicky Schiltmans, Johan Lunter, Tineke Braamer en Loes Reehuis kregen hun lintje en benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor hun jarenlange inzet als vrijwilliger voor talrijke organisaties.
De voormalige ambtenaar van de gemeente Enschede Kees Bosman was van 1982 - 1997 zeer betrokken bij de Stichting Oppascentrale Gehandicapten Twente.
“Deze organisatie sprak u zo aan dat u gedurende tien jaar voorzitter was. U heeft zich ervoor ingezet om deze vorm van hulpverlening te professionaliseren en te regionaliseren. En niet voor niets. U heeft aan de wieg gestaan van een stevige organisatie die nu Stichting Informele Zorg Twente heet”, vertelde burgemeester Roelof Bleker.
Ook vervulde Bosman, die zelf saxofoon speelt, vanaf 2004 diverse bestuursfuncties bij de Koninklijke Stadsharmonie. Momenteel is hij voorzitter van de club. Hij zette zich in voor de fusie van de Koninklijke Enschedese Leo Harmonie en Muziekcorps der voormalige Schutterij Enschede tot Stadsharmonie Enschede. Saxofonist.
Daarbij is hij sinds 2015 ook nog eens bestuurslid van de Federatie Enschedese Muziekverenigingen.
Het verhaal gaat, dat toen een predikant van de Maranathakerk aan de kinderen vroeg wie de baas van de kerk is, een van de kinderen zei: Jan Dubbeldam. “Dat antwoord zegt genoeg over de reden waarom u hier nu staat”stelt de burgemeester in zijn. Toespraak. Dubbeldam is vanaf 1982 vrijwilliger
bij de Christelijk Gereformeerde Maranathakerk. Diaken, ouderling, voorzitter van de kerkenraad: geen functie was hem teveel. Sinds 2000 is hij koster, bestuurslid van de Beheercommissie en verzorgt hij de samenwerking met de andere vijf gereformeerde kerken in de stad.
Burgemeester Bleker: “Ik begrijp nu waarom één van de kinderen u destijds u heeft uitgeroepen tot baas van de kerk. U zet zich met ziel en zaligheid in voor de kerk. Uw vele uren vrijwillige inzet zijn onbetaalbaar.
Vooral de zangactiviteiten van Meinco Feddes vielen op. Hij was liefst 22 jaar bestuurslid, waarvan acht jaar voorzitter van het mannenkoor ‘Mannenklank Glanerbrug’ voorheen Christelijk Mannenkoor Glanerbrug.
“Onder uw voorzitterschap maakte het koor een ware metamorfose door. De vereniging een moderner imago en het koor werd weer toekomstbestendig”, stak de burgemeester de loftrompet.
Die toekomstbestendigheid kwam begin dit jaar ten einde. Mannenklank overleefde de 70e verjaardag niet en hield op te bestaan door het gebrek aan nieuwe zangers.
Bleker: “Heel jammer maar ú en alle leden van Mannenklank kunnen terugkijken op succesvolle en mooie muzikale jaren. Een vereniging die voor velen van betekenis is geweest en voor wie de herinneringen blijvend zijn.”
Feddes is overigens nog steeds betrokken bij de jaarlijkse Korendag in Prismare als voorzitter en algemeen coördinator.
Bij de Protestantse Gemeente Enschede was hij koster, diaken en is hij nu webmaster.
FC Twente was zijn lust en zijn leven. Geverink draaide diensten als vrijwillig medewerker bij de technische dienst. Hij verrichtte wekelijks kleine reparaties rondom het stadion en droeg tijdens de thuiswedstrijden zorg voor de juiste plaatsing, leging en vervanging van de vuilcontainers.
Tijdens de wedstrijden was hij inzetbaar als hulpverlener bij calamiteiten en verstoringen. “Vorig jaar nam u afscheid genomen van FC Twente, niet in uw hart maar als vrijwilliger. Gezien uw leeftijd vond u het tijd worden voor een jongere garde”, aldus de burgemeester.
Elke zondagmorgen is Eduard Hanauer te horen op de radio van 1Twente. Hij presenteert dan twee muziekprogramma's: Tijdloos Eduard en aansluitend My Generation. Hanauer doet dat al ruim dertig jaar met zijn kenmerkende begroeting Aloha.
Als vrijwilliger was hij ook betrokken bij de oprichting van het poparchief Twente en bemoeide hij zich nadrukkelijk met de Textielbeat die hij ook jarenlang presenteerde.
“Dertig jaar wekelijks een radioprogramma voorbereiden en presenteren en hiermee tot op de dag van vandaag in de behoefte van veel luisteraars voorzien is zeer bewonderingswaardig. Voor menigeen is de zondagmorgen niet compleet als ze niet naar uw radioprogramma hebben geluisterd”, stelt burgemeester Bleker.
Eén bijzondere trouwe luisteraar is zijn broer Herman uit Australië. Elke zondag volgt hij de uitzendingen vanaf de andere kant van de wereld. “Dankzij hem staat u hier”, wijst de burgemeester op Herman Hanauer die via een beeldverbinding de uitreiking van de Koninklijke Onderscheiding bijwoont.
‘Je moet van het leven een feestje maken en zelf de slingers ophangen’. Dat is, zegt de burgemeester, het levensmotto van Teun Hendriks.
De Enschedeër is al vanaf 1986 betrokken bij woonzorginstelling Livio en hij is de enige vrijwilliger uit die tijd die nog over is. En wellicht nog belangrijker: Hendriks is iemand die voor anderen de slingers ophangt en een feestje maakt.
Hij hielp bij het rondbrengen van maaltijden, zette op meerdere locaties het koersballen en de mannenclub op en was chauffeur op de Livio-bus. Hendriks helpt nog steeds bij de ontspanningsavonden op verschillende locaties, de vette hap snackmiddag, zomerfeesten, barbecues, paas- en kerstbuffetten, muziekavonden en carnaval.
Ook helpt hij al jaren mee met de organisatie van de Fietsvierdaagse.
Dicky Schiltmans wordt gezien als als één van de clubiconen van volleybalvereniging Twente ’05. Sinds 1980 is zijn er vrijwilligster. Zelf speelde ze 42 jaar volleybal en was vanaf de jaren tachtig scheidsrechter voor Twente ’05 en haar voorlopers Spirit Actief en Savico.
Regio-, verenigings- of recreatietoernooien, het maakte haar niet uit. Ze floot. Schiltmans was bii de club op meer terreinen actief: ze organiseerde feestjes, hield verlotingen en regelde de prijzen.
De Unie van Vrijwilligers is een andere club waarmee Schiltmans zich bezighoudt. Via die organisatie is ze bijna 30 jaar verbonden aan Revalidatiecentrum Het Roessingh. Zij begeleidt patiënten van hun kamer naar de therapie, behandelingen of activiteiten, vangt dagpatiënten begeleidt ze en stelt ze op hun gemak.
“U bent de kers op de taart”, sprak de burgemeester.
Veertig jaar was Johan Lunter eigenaar van Stoffenzaak Hans Lunter. Nadat hij zijn zaak begin 2000 verkocht, werd hij vrijwilliger bij verschillende organisaties en ‘een ware ambassadeur van Enschede’.
Lunter ging allereerst aan de slag als vrijwilliger bij Livio op de psycho-geriatrie-afdeling van de locatie De Cromhoff en deed dat ruim tien jaar. Daarna werkte hij voor de Stichting Leendert Vriel in het hospice van Oldenzaal als ondersteuner van patiënten en hun familie.
Johan Lunter is een verhalenverteller, weet veel van de stad en praat er graag over. Geen wonder dat hij rondleidingen ontwikkelde door Roombeek en Velve-Lindenhof, dat hij Kerkenwacht is van de Jacobuskerk en bezoekers vertelt over het gebouw en zijn kunstschatten en dat rondleider was in het Rijksmuseum Twenthe.
Ook verzorgt hij nog rondleidingen voor de vrijwilligers van café Stonewall een speciale rondleiding die een rol spelen voor de LHBTI-gemeenschap in Enschede.
‘Omzien naar elkaar’ loopt als een rode draad door het leven van Tineke Braamer, aldus burgemeester Roelof Bleker in zijn toespraak. Hij wijst op het kerkenwerk bij de Protestantse Gemeente Enschede, dat ze al twinitig jaar uitvoert.
Ze was er diaken, diaconaal rentmeester en was betrokken bij acties voor hulpbehoevenden en stond ze te woord bij de Caritas-telefoon. Braamer was ook mede-organisator van de voedselbonnen-actie rond de Dag van de Arbeid.
De Enschedese woonde zo’n vijfhonderd meter van de vuurwerkfabriek. De Vuurwerkramp had grote impact op het leven van Braamer. Al gauw werd ze actief voor het project Pastoraat na de Ramp en later voor het Huis van Verhalen in Roombeek.
Het Huis van Verhalen is uitgegroeid tot een Huiskamer van de Buurt en heeft inmiddels een bredere functie dan alleen de Vuurwerkramp. Bleker: “Vrijwilligers zoals u zijn onmisbaar voor de maatschappij.”
Al meer dan twintig jaar betrokken bij de Stichting MeeReizen waarbij Loes Reehuis vakanties begeleidt voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Ze regelt passende vrijwilligers bij een reis, zorgt dat de vakantiegangers vóóraf kennis maken met het vrijwilligersteam en na afloop voor een reünie.
Maar ze doet veel meer: ze redt vakanties door zo nodig in te vallen, is zeer betrokken bij de jaarlijkse vakantiemarkt, verzorgt lunches op trainingsweekenden en vrijwilligersdagen en is instructeur bij de oefendagen voor chauffeurs die in de 9-persoonsbussen moeten rijden
De decorandus is vanaf 1995 vrijwilliger bij het Mini TheaterAtelier van het Wilminktheater en Muziekcentrum. De creatieve ontwikkeling van kinderen van vier tot twaalf jaar wordt er gestimuleerd. Ze bedenkt creatieve ideeën, verzamelt materialen en helpt bij de opbouw en de uitvoering van het Mini TheaterAtelier.