Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Schuttingtaal in Hengelo: 'Kun je ook twitteren op een paar blanke planken?'

Wat gebeurt er als je een schuttingpaneel in de bieb, in een verzorgingshuis of in een kringloopwinkel zet en mensen uitnodigt hier hun mening te ventileren? Houden ze zich in of gaan ze alle perken te buiten? Corrigeren ze elkaar of vullen ze elkaar aan? Dat wilden Bastiaan van den Berg en z'n collega's van Bibliotheek Hengelo graag weten. Het antwoord op die vragen is de hele maand mei te zien in de bieb aan de Beursstraat.

Democratie

Bastiaan van den Berg, adviseur programmering bij Bibliotheek Hengelo, is een van de bedenkers van het project Schuttingtaal. Het is onderdeel van het programma dat de bieb dit voorjaar aanbiedt onder de noemer 'democratie'. "Dat is het thema van de maanden maart, april en mei. Opgehangen aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Daar past dit project ook mooi in. We waren benieuwd hoe mensen omgaan met de vrijheid van meningsuiting als je ze de kans geeft die mening te ventileren op een lege schutting. We hadden ook papier kunnen ophangen, maar omdat schrijven op een schutting toch een beetje fout voelt, hebben we voor deze vorm gekozen. Mensen zijn soms eerder geneigd iets te doen, als het niet hoort. Daarbij wilden we spelen met het woord 'schuttingtaal'."

“Op Twitter en Facebook schelden mensen elkaar vaak de huid vol. We vroegen ons af: zouden ze dat hier ook doen?”

Sociaal experiment

Het resultaat van het sociale experiment heeft Van den Berg blij verrast: "Je ziet bijzondere dingen. Mensen reageren op elkaar of schrijven mooie poëtische zinnen neer. Het verschil tussen de teksten op de verschillende panelen is ook groot. Bezoekers van de bieb schrijven heel andere dingen dan bewoners en bezoekers van een verzorgingshuis."

De bedenkers zien een mooie parallel met sociale media: "Op Twitter en Facebook schelden mensen elkaar vaak de huid vol. We vroegen ons af: zouden ze dat hier ook doen? En zouden ze elkaar vervolgens corrigeren?" Mochten mensen het antwoord op deze vragen willen weten, dan nodigt Van den Berg ze graag uit in de bieb.

icon_main_info_white_glyph

Waar stonden ze?

De schuttingpanelen stonden op vijf verschillende locaties in de regio: in Bibliotheek Hengelo, in AtelierZ van Aveleijn in Hengelo, bij ROC van Twente in Oldenzaal en bij de kringloop en bij het verzorgingshuis de Stoevelaar in Goor. Van den Berg: “De reacties gaan alle kanten op. Je merkt vooral dat er veel gereageerd wordt op de tijd waarin we leven. Zo staan er teksten op over de oorlog in Oekraïne en was het koningshuis rond Koningsdag onderwerp van gesprek.”

'Leukere samenleving'

Dat kan nog de hele maand mei. De bedenkers willen nog een bijeenkomst organiseren om over de teksten en over de vrijheid van meningsuiting in het algemeen te praten. “Als we wat meer nieuwsgierigheid tonen naar elkaars verhaal ben ik ervan overtuigd dat dit zorgt voor een betere verbinding met elkaar en een leukere samenleving."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.