Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Vrijwel geen bussen zaterdag in Enschede, Hengelo en rest van Twente; buschauffeurs staken

Bus twents station hengelo rtv oost
Op zaterdag 14 mei staken Twentse buschauffeurs die lid zijn van de vakbond FNV
Beeld: RTV Oost / Wouter de Wilde

Chauffeurs in het streekvervoer leggen zaterdag in Enschede, Hengelo, Haaksbergen het werk neer, meldt FNV. Het is de tweede staking in een landelijke estafette van streekvervoerstakingen voor een betere cao.

Estafettestaking

Eerder in de week waren er al stakingen in Drenthe en Groningen. Zolang de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) niet met de FNV tot overeenstemming kan komen, volgen er nog meer stakingen in andere regio's. Vakbond CNV heeft het aanbod wél geaccepteerd, dus de chauffeurs die aangesloten zijn bij deze vakbond zullen gewoon blijven rijden.

'Vermijd de bus'

Keolis geeft aan dat zij pas kort van tevoren weten welke busritten vervallen. De chauffeurs van de stakende afdelingen rijden namelijk door heel Twente. Er wordt geadviseerd om zo kort mogelijk voor vertrek de reisplanner te raadplegen. Mensen die ergens stipt op tijd moeten zijn, wordt afgeraden om zaterdag de bus te pakken.

353648 Trein Keolis
De Blauwnet-treinen van Keolis zullen op zaterdag wél rijden zoals gewoonlijk
Beeld: RTV Oost / Wouter de Wilde

Treinen rijden wel

De Blauwnet-treinen van Keolis zullen op zaterdag wél rijden zoals gewoonlijk. Of dat na 18 mei ook nog zo is, is de vraag. Op die datum verloopt een ultimatum van het FNV Stadsvervoer, wat gevolgen kan hebben voor de inzet van treinen in de regio.

Botsende belangen

Volgens het VWOV is hun laatste COA-bod marktconform. Voorzitter Fred Kagie gaf eerder deze week aan dat het OV in zwaar weer zit. Volgens hem ligt het OV 'aan het infuus van de overheid.'

Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer is het daar absoluut niet mee eens. "De reactie van de werkgevers is wederom een dikke middelvinger naar de werknemers", zegt ze. "Ze reageren niet op de signalen van hoge werkdruk, ze vragen juist om nog meer productiviteit en flexibiliteit van de chauffeur." Op dit moment ligt het ziekteverzuim vanwege de werkdruk op lokaal niveau boven de 25 procent. Van der Gaag noemt dat percentage 'onacceptabel'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.