Verkeer
Stuur appje
Zoek
Twents Kwartearken Thumbnail

Taalprieswinnares Thea Kroese kan eigenlijk alles als het gaat om het Twentse dialect

Acteren in een Twentse kaskraker, kookboeken schrijven in dialect, presenteren bij RTV Oost en directrice zijn bij het Van Deinse Instituut dat zicht richt op de lokale heemkunde. Het portfolio dat deze echte Tukker over de jaren heeft opgebouwd is bijzonder gevarieerd. Haar inzet voor de streektaal leverde Thea Kroese de Twentse Taalpries 2022 op. Kan juf Adrie het vuur aan de schenen leggen bij iemand die zó veel van de Twentse taal houdt?

Winnares

Mensen of instanties die zich in bijzondere mate inzetten voor onze streektaal komen in aanmerking voor de Twentse Taalpries. Eens per twee jaar wordt de prijs uitgereikt door de stichting TwenTaal. Dit jaar ging de prijs naar Thea Kroese en dat komt niet als een complete verrassing. Bij de voormalig presentatrice maakt het nauwelijks uit wat ze doet, maar de Twentse taal wordt er altijd in verwerkt.

icon_main_info_white_glyph

Aanmoedigingsprijs

Op dezelfde avond dat Thea Kroese haar Taalpries in ontvangst nam, werd er nóg een prijs uitgereikt die aan het Twents verbonden staat. Dit was de aanmoedigingsprijs, voor mensen die de Twentse taal op een bijzondere manier promoten. De winnaar was Femke Nijboer, die gepersonaliseerde e-Health wil inzetten om mensen gezondere keuzes te laten maken. Tijdens dat keuzeproces speelt de Twentse taal een belangrijke rol.

Twentse identiteit

Voor Kroese is het Twents meer dan alleen een dialect. "Streektaal zegt iets over onze identiteit" zegt ze. "Als je in het Nederlands wil aangeven dat het eten lekker is, zeg je: 'het heeft lekker gesmaakt'. Maar als ik een Twent vraag of het lekker was dan zegt deze: Noa Thea 'k könt wel binn holden'. Als ik gastlessen geef denken leerlingen dat streektaal een minderwaardige variant van het Nederlands is. Dat terwijl de Nederlandse taal veel korter bestaat."

In het teken van de Taalpries heeft Adrie Hemmink een paar passende Twentse woorden uitgezocht. Is een 'sjapieter' een onderwerp of is het toch een intelligente vrouw? Onze presentatoren mochten zich ook buigen over de woorden: 'Heldern' en 'vrommes'. Kunnen ze de betekenis van deze woorden achterhalen tijdens deze Twentse taalquiz?

Schungelgat

Verslaggeefster Jessy Soepenberg trok de wijk in om de mensen in Roombeek te onderwerpen aan het Twentse woord van de week. Deze week was het desbetreffende woord 'schungelgat'. De meningen op straat waren verdeeld. Sommigen dachten aan een put en anderen vonden zwerfhond het meest logische antwoord. Maar één ding was hetzelfde voor iedereen, niemand had ooit gehoord van een Schungelgat.

Benieuwd naar het antwoord en of Thea Kroese het antwoord wél weet? Kijk dan naar de nieuwste aflevering van het Twents Kwartearken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.