Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo wil van gokreclames af, maar moet wachten op Den Haag

Casino gad42ba174 1920
De gemeente Hengelo vindt gokreclames in bushokjes en op reclamezuilen ‘onwenselijk’, maar heeft geen juridische basis om ze te weren
Beeld: Pixabay

De gemeente Hengelo vindt gokreclames in bushokjes en op reclamezuilen ‘onwenselijk’, maar heeft geen juridische basis om ze te weren. Dat blijkt uit antwoorden op raadsvragen van ChristenUnie-raadslid Susanne van den Beukel en Hengelose Burgers-raadslid Herbert Capelle. Het stadsbestuur wacht de landelijke ontwikkelingen af.

Gokreclames

Volgens de twee raadsleden is het aantal reclame-uitingen bij bushokjes en reclamezuilen voor goksites sterk toegenomen. Sinds oktober 2021 hebben tien online-gokbedrijven een vergunning gekregen en mogen zij nu ook reclame maken. Volgens de raadsleden werkt de reclame gokverslaving in de hand.

Gokreclames op tv en radio mogen sinds 2020 tussen 06.00 en 22.00 uur niet meer uitgezonden worden. Voor de openbare ruimte geldt dit verbod niet. "Met deze promotie wordt een beeld geschapen alsof online gokken een leuke en gezellige aangelegenheid betreft, die tot normale activiteiten mogen worden gerekend”, schrijft Susanne van den Beukel.

'Onwenselijk'

Het stadsbestuur deelt de mening van de raadsleden dat de gokreclames onwenselijk zijn en wil graag de verleiding om te gokken wegnemen. “Wij zijn in afwachting van landelijke ontwikkelingen. Het kabinet werkt aan een aanpassing van de Wet kansspelen op afstand. Het is waarschijnlijk de bedoeling om ongerichte reclame voor risicovolle kansspelen op termijn te verbieden”, schrijft het college.

Wettelijk verbod kost tijd

Eind vorig jaar nam de Tweede Kamer een motie aan om de zogenaamde ‘ongerichte’ reclame van goksites aan banden te leggen. Eerder dit jaar maakte minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming bekend dat zij bezig zijn met een wettelijk verbod van ongerichte reclame, alleen gaat dat nog wel wat tijd kosten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.