Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedeërs lopen in brandweeruitrusting van Amsterdam naar Berlijn, voor het goede doel

Een uit de hand gelopen grap. En een ongebruikelijke vrijetijdsbesteding. Glanerbrugger Hendo Bijkerk (54) doet al een heel jaren mee aan allerlei loopevenementen. Dat doen er meer, maar Bijkerk hult zich daartoe in brandweeruitrusting. Op Eerste Pinksterdag vertrekt hij voor een wandeling in vol ornaat van Amsterdam naar Berlijn. Voor het goede doel.

Bijkerk loopt niet alleen. De Enschedese Nathalie de Groot vergezelt hem, eveneens in uitrusting. Zij is de enige deelnemende Nederlandse dame. Dertien Duitse lopers-in-brandweertenue completeren het gezelschap, dat alles bij elkaar een dikke 680 kilometer gaat overbruggen. De Nederlanders lopen voor Kika. De Duitsers voor Kinderkrebs, de Duitse tegenhanger van die stichting.

AmBer: van Dam tot Brandenburger Tor

De route voert vanaf de Dam naar de Brandenburger Tor, via onder meer Amersfoort, Deventer, Enschede, Osnabrück en Hannover. Deelnemers lopen in drie teams van vijf personen, 6 uur achter elkaar, vijftig kilometer per dag. Om en nabij. AmBer (Amsterdam-Berlijn), zoals de wandeling is gedoopt, moet dan in iets minder dan een week gedaan zijn.

‘Wij kunnen deze spullen afdoen, zij niet’

Bijkerk legt een aangrijpende parallel tussen dat lopen in brandweeruitrusting en kinderen die kanker hebben. “Het is zwaar. Vermoeiend.” Hij constateert daarbij alleen een allesbepalend verschil: “Wij kunnen onze spullen dan afdoen. Die kinderen kunnen dat niet.”

“Als ik op de weegschaal ga staan, dan ben ik wel 22 kilo zwaarder”

Onderweg doen de lopers verschillende pleisterplaatsen aan, waaronder een kinderziekenhuis in Osnabrück. Een heel contingent aan sponsoren maakt niet alleen de tocht mogelijk, maar verzorgt ook verrassingspakketten voor de patiëntjes in dat ziekenhuis.

Hendo Bijkerk en Nathalie de Groot Ernst Bergboer
Hendo Bijkerk en Nathalie de Groot lopen in brandweer-outfit van Amsterdam naar Berlijn voor KiKa
Beeld: Ernst Bergboer

Op andere plekken - waaronder de grensovergang bij Glanerbrug en Gronau - worden de lopers onthaald door eenheden van brandweer, politie en hulp- en medische diensten.

Wie Bijker en De Groot wil sponsoren, kan een bedrag overmaken op DE61401545300044468510 onder vermelding van AmBer 2022. De opbrengsten komen ten goede aan Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa).

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.