Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Energiearmoede in Enschede: Chantal (33) trekt stekker uit cv

DSC00019 2

door Jan Philip Chantal Koppes, 33 jaar oud en alleenstaande moeder van drie kinderen, onderhoudt een van de rond 7500 door energiearmoede getroffen huishoudens in de stad Enschede. Door hoogoplopende gas – en elektrakosten kan zij haar dagelijks leven nog maar net bekostigen. De problematiek doet niet alleen een inbreuk op haar financiële situatie – Naast de financiële effecten, kampt zij vooral met mentale problemen. “Ik heb er gewoon slapeloze nachten van”, aldus de gedupeerde.

Koppes verhuisde in zomer afgelopen jaar naar een flat in Enschede-Zuid, maar zij is haar woning inmiddels 'liever kwijt dan rijk'. Reden hiervoor is de naar eigen zeggen slechte isolering van de woning, die uiteindelijk voor de hoge energierekening zorgt.

“Ik moet de verwarming wel op 25 of 26 graden zetten, wil ik het een beetje behaaglijk hebben op de kamers van mijn kinderen. Ik heb nu een eindafrekening van 250 Euro. Waar moet ik dat geld vandaan halen? Ik heb nog geen 1100 euro ter beschikking”, aldus Koppes, die zich door de betrokken partijen niet gehoord voelt.

“Ik wil gewoon dat er iets aan gedaan wordt. Ik ben een minima en een alleenstaande moeder met drie kinderen. Ik kan het allemaal niet bekostigen. Ik moet dan wel 665 euro huur betalen om hier te kunnen wonen.”

Stekker eruit

Een logische consequentie van de energiearmoede-problematiek is dat mensen er bewust voor kiezen hun verwarming lager zetten. Koppes ziet zich tegen de achtergrond van haar persoonlijke situatie genoodzaakt om hierin zelfs nog een stapje verder te gaan.

“Ik heb zelfs de stekker van de cv eruit getrokken, want ik kan gewoon niet anders. Ik zet hem alleen aan als ik af moet wassen of mijn kinderen onder de douche moet zetten. Voor de rest blijft hij gewoon uitstaan.”

Daarnaast bespaart zij niet alleen op thermische energie – dus gas – maar ook op elektriciteit. Terwijl andere mensen 's avonds op de bank zittend naar hun favoriete televisie-of netflixserie kijken, blijft bij Koppes het beeldscherm zwart.

“Mijn kinderen mogen alleen sporadisch televisiekijken, want dat kost ook allemaal energie. Ik kan niet eens mijn telefoon fatsoenlijk opladen.”

Impact

De hoge energiekosten maken inbreuk op het dagelijks leven van Koppes en haar familie. Zij is op dit moment niet in staat om in de behoeften van haar kinderen te voorzien. “Ik kan mijn kinderen onvoldoende groente voorzetten, omdat ik mijn energierekening moet betalen. Mijn financiële situatie wordt gewoon finaal kapotgemaakt. Normaalgesproken kon ik het wel redden, maar nu lukt het niet meer. Huur, gas en licht en dan is het klaar.”

Koppes voegt eraan toe: “Dat ik niet eet doet er niet toe, maar mijn kinderen, die moeten dat wel. Er moet eten mee naar school.”

Nieuwe kleren en schoolspullen zijn voor haar op dit moment niet te bekostigen. “Ik kan sommige dingen als nieuwe kleding voor mijn kinderen of spullen voor school gewoon niet betalen. Nieuwe schoenen? Vergeet het maar.”

Door haar moeilijke financiële situatie ondervindt Koppes ook mentale klachten. “Ik heb er slapeloze nachten van, want hoe moet ik rondkomen met alle kosten die ik heb?"

Compensatie

Begin april werd door de gemeenteraad de definitieve beslissing genomen om huishoudens met een laag inkomen tot 120 procent van het wettelijk sociaal minimum te compenseren met 800 Euro. Deze zogenoemde energietoeslag is flink opgelopen. In eerste instantie was er sprake van een mogelijke vergoeding van 300 euro.

Koppes is weinig optimistisch over deze vergoeding. “Natuurlijk zijn die 800 euro een steun in de rug, maar daar red je het niet mee. Het klinkt veel, maar je betaalt één keer je eindafrekening van deze compensatie en volgende maand zit je weer met hetzelfde probleem. Ik wacht trouwens nog steeds op deze vergoeding.”

De alleenstaande moeder van drie kinderen pleit voor een maandelijkse compensatie door de gemeente. “Wat moet ik bijvoorbeeld de rest van de maanden doen, waar ik 300 Euro moet betalen?”

Daarnaast zou er een oplossing gezocht moeten worden met de energieleveranciers. “Er moet een gesprek komen waarbij naar oplossingen moet worden gezocht. De situatie waarin ik verkeer is voor een normaal mens niet te doen. En voor een minima al helemaal niet.”

Afbetaalregeling

Begin april publiceerde 1Twente een artikel over organisaties die bezig zijn met hulpverlening voor door energiearmoede gedupeerden. In deze productie kwam onder andere Ria de Bruin, vrijwilligster bij het Leger des Heils aan het woord. Zij wist te berichten dat er vaak mogelijkheden zijn om samen met energieleveranciers voor verlichting van de problematiek te zorgen. “Als je echt in de problemen zit en het niet kunt betalen, dan leggen wij contact met de energiebedrijven en kijken hoe wij het samen op kunnen lossen. Een afbetaalrekening is vaak de beste oplossing. En soms is men wel een jaar mee bezig, maar dat mag", zei De Bruin.

Net als bij de compensatie door de gemeente is Koppes ook op dit punt sceptisch. “Natuurlijk wil ik dat wel voor de eindafrekening, maar voor de maandelijkse kosten helpt het niets. Je lost er niks mee op. De maandelijkse kosten zijn gewoon 300 uuro per maand. Dat kun je niet in termijnen betalen, want dat is gewoon een terugkomende post.”

Duurzaamheidstips

Naast de financiële compensatie zijn er ook praktische mogelijkheden om voor een verlichting van de problematiek te zorgen. Bespaarcoaches hebben het over tochtstrippen, radiatorfolie en andere kleinschalige maatregelen die effect hebben op de hoogte van de kosten. In haar geval is dit een druppel op de hete plaat, aldus Koppes.

“Sommige bewoners in deze flat doen dit wel, maar dat heeft allemaal geen nut, aangezien je de verwarming toch op 25 moet zetten.” En verder: “Als ik van deze mensen hoor dat het geen nut heeft, dan ga ik het geld dat ik nog heb niet daaraan uitgeven.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.