Verkeer
Stuur appje
Zoek
20220610 Lokale Media Awards 2022 4497 CLEAN
1Twente Nieuws
Enschede
Hengelo

1Twente neemt prijs voor video én innovatie (en nog twee verrassingen) mee naar huis na Lokale Media Awards in Hilversum

Bij de uitreiking van de Lokale Media Awards in Hilversum heeft 1Twente vier prijzen buitgemaakt. De beste videoproductie binnen de Nederlandse lokale journalistiek was de mini-documentaire 'De verzwegen wet', over een onderbelichte kant van de Vuurwerkramp. Daarnaast ging de prijs voor beste innovatie naar het project 1Twente Senior, waarin ouderen uit de regio via een placemat op een interactieve manier met de Twentse taal in aanraking komen. Ook werden twee medewerkers verrast met een aanmoedigingsprijs.

De Lokale Media Awards worden ieder jaar uitgereikt in Hilversum. Elke prijs gaat gepaard met een cheque van vijfhonderd tot duizend euro opleidingsbudget. 1Twente was genomineerd in de categorieën video, innovatie en presentatietalent.

Nominaties Lokale Media Awards 1 Twente 2 2022 05 25 105844 vmky
Lees ook
1Twente genomineerd voor drie Lokale Media Awards

De verzwegen wet

In de prijswinnende mini-docu 'De verzwegen wet' zoekt onderzoeksjournalist Ernst Bergboer naar antwoorden op een onbeantwoorde vraag rondom de Vuurwerkramp. De documentaire, die hij produceerde met videomaker Coen Krukkert, staat in het teken van de brandweerwet. Die wet had de ramp kunnen en moeten voorkomen, maar in de jaren na 2000 is er nauwelijks publieke aandacht geweest voor de rol ervan. Door de manier waarop de documentaire deze kwestie aan het licht brengt is 1Twente de winnaar voor de prijs in de categorie video.

20220610 Lokale Media Awards 2022 4497 CLEAN
Ernst Bergboer wint Lokale Media Award voor zijn mini-docu 'De verzwegen wet'
Beeld: 1Twente/Frank Bemthuis

Complexe kwestie

De vakjury prijst Bergboer hoe hij een complexe kwestie op een heldere manier in beeld kan brengen. Als het aan de winnaar zelf ligt valt er nog meer achtergebleven informatie naar boven te halen over de vuurwerkramp. "Er zouden nog wel tien afleveringen aan documentaire over dit onderwerp kunnen worden gemaakt, maar dit zijn intensieve producties die veel onderzoeks- en maaktijd kosten. Daarvoor zouden meer financiële middelen voor de lokale journalistiek heel behulpzaam zijn", speechte de documentairemaker. "De winst is mooi, maar het mag wat mij betreft dus zelfs een tandje meer."

1Twente Senior

Op het gebied van innovatie was 1Twente Senior de beste inzending van het jaar. De rode draad van het project was om door middel van placemats de Twentse taal bij inwoners van Enschedese verzorgingstehuizen te brengen. De omroep werkte hierin samen met het Twentehoes, de Oudheidkamer Twente, Livio, Rijksmuseum Twenthe, Provincie Overijssel en de Ten Cate stichting.

20220610 Lokale Media Awards 2022 7982 CLEAN
Vlnr: Tim Beumers (met cheque), Adrie Hemmink, Flip van Willigen en Frank Bemthuis nemen innovatieprijs in ontvangst
Beeld: 1Twente/Frank Bemthuis

Placemats

In een periode van negen weken zijn in er in twee locaties van Livio interactieve placemats in gebruik genomen. Tijdens de maaltijd konden de aanwezige senioren Twentse woorden, verhalen, uitdrukkingen én video's bekijken. Deze foto's werden niet op het placemat zelf afgespeeld maar konden bekeken worden door middel van een qr-code.

De video's die bij het scannen van de code te zien waren zijn eveneens door 1Twente gemaakt. Ze behoorden tot het Twents Kwartearken, een wekelijkse taalrubriek in de nieuwsshow 1Twente Vandaag.

Twentse taal

"Met papier nog iets kunnen betekenen, dat had ik in 2022 niet meer verwacht," begon projectleider Tim Beumers zijn speech. Hij werd bijgestaan door voorvechter van de Twentse taal Adrie Hemmink, die voor de invulling van de placemats zorgde. "Het maakt niet uit met welke taal je aangesproken als kind zijnde, het komt altijd binnen in je hart. Dus als je later oud bent en de wereld niet altijd meer goed begrijpt, is het belangrijk dat je kunt worden aangesproken in een taal die je nog wel verstaat", sprak Hemmink emotioneel.

Verrassing

Tot hun eigen verbazing werden 1Twente-mastodonten Henk ten Harkel en Ernst Bergboer aan het eind van de awardshow naar voren geroepen als twee van de vijf personen die een aanmoedigingsprijs kregen voor hun werk. Ze kregen elk een cheque van vijfhonderd euro vanuit het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, te besteden aan een opleiding naar keuze. Het was voor het eerst dat die prijzen werden uitgekeerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.