Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

BurgerBelangen Hengelo-voorman Han Daals: 'Oppositie moet even wennen aan samenwerken'

Raadzaal raadszaal gemeente hengelo FOTO GEMEENTE HENGELO
De Hengelose raadszaal wordt een plek van samenwerking in plaats van tegenwerking als het aan het nieuwe college van B en W ligt.
Beeld: 1Twente

Een week na de politieke markt, waarin een deel van de Hengelose oppositie liet weten twijfels te hebben bij de wijze waarop het college beleid wil ontwikkelen, is Han Daals nog altijd vol vertrouwen. De fractievoorzitter van verkiezingswinnaar BurgerBelangen denkt dat de partijen 'gewoon een beetje moeten wennen' aan deze andere manier van politiek bedrijven.

'Af van 'wij-zij-denken''

"We willen af van het 'wij-zij-denken'", zegt Daals. Hij wil alle fracties bewegen om mee te denken over hoe ze Hengelo samen mooier kunnen maken. "Wij zien ook de twijfel bij partijen. Dat komt waarschijnlijk doordat dit een andere manier van politiek bedrijven is dan ze gewend zijn." Coalitiepartijen BB, PvdA, VVD, D66 en CDA willen de komende tijd onderwerpen uit het collegeprogramma agenderen, waarmee de raad aan de slag kan. Om het overzichtelijk te houden: éen onderwerp tegelijk.

“We willen af van het 'wij-zij-denken'”

Voorzichtig enthousiasme

Bij de SP, een van oudsher traditionele oppositiepartij, zijn de stellingen alweer betrokken, merkte Daals, maar bij die andere linkse partij GroenLinks bespeurt hij juist een voorzichtig enthousiasme: "Het is nu aan ons (de coalitiepartijen, red.) om het voortouw te nemen. Dat gaan we doen door eerst maar eens een belangrijk onderwerp bij de kop te pakken en daar raadsbreed over van gedachten te wisselen."

Verbinding

Hij wil nog niet loslaten welk onderwerp dat wordt. Afval misschien, de energietransitie of juist een onderwerp waarop snel consensus gevonden kan worden? Het belang van wijkgericht werken bijvoorbeeld en investeren in de wijkcentra; vrijwel alle partijen lieten voorafgaande aan de verkiezingen weten dat belangrijk te vinden. Immers, Hengelo in Verbinding, de titel van het collegeprogramma, begint met verbinding tussen mensen, is de gedachte.

Hugo Koetsveld Ernst Bergboer
Lees ook
Oppositie Hengelo over collegeprogramma: ‘Waar is de bezieling?’

'Die verplichting hebben we niet'

Volgens Daals komt het wat hem betreft ook wel weer goed tussen BurgerBelangen en de SP: "De afspraak om een keer met Hugo Koetsveld (fractievoorzitter van de SP, red.) koffie te gaan drinken staat." Daals zal hem dan proberen uit te leggen waarom de SP - de partij zat liefst twaalf jaar in het college van B en W - bij de onderhandelingen terzijde is geschoven. Koetsveld heeft Daals daar eind april in een open brief om gevraagd. Of Daals die antwoorden ook publiekelijk gaat geven, zoals Koetsveld hem heeft gevraagd, weet Daals nog niet: "Die verplichting hebben wij niet. Dan zouden we op elke vraag die ons in een open brief gesteld wordt, in het openbaar moeten beantwoorden. Nee, eerst maar eens koffie drinken samen en dan zien we wel verder."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.