Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Het Van Haag tot Wal Festival staat weer voor de Enschedese deur, dit is er te zien

Een interactieve voorstelling over de Textielblues, een opvoering over het regenboogcafé Stonewall en een kunstwerk dat tot leven komt op de Klokkenpas. Het zijn een aantal bezienswaardigheden die in de stad gevonden kunnen worden tijdens het Van Haag tot Wal Festival. Op 18 juni treffen de Enschedese cultuur en geschiedenis elkaar tijdens dit gratis evenement.

Enschedese theatermakers en muzikanten zijn uitgedaagd om naar aanleiding van verhalen van de stad tot leven te brengen. De uitwerkingen van deze cultuuropdracht, zijn aanstaande zaterdag verspreid door de stad te zien tussen 13.00 en 17.00,

Gedurende die tijd kan men ook een kunstzinnig kiekje laten schieten bij een schilderij-fotostudio, kijken naar prijswinnende filmpjes van de Kunstbende en even langs de muzikale 'Herriebak' lopen. Voor de mensen die van plan zijn om de stad te bezoeken staat er een bomvol cultureel programma voor ze klaar.

icon_main_info_white_glyph

Van Haag tot Wal Festival

Het Van Haag tot Wal Festival is voor het eerst gehouden in oktober 2020 in een online omgeving, maar het festival kwam een jaar later pas echt tot leven. In de straten van het centrum van de stad werden er concerten voorstellingen en tentoonstellingen gehouden, met de verhalen van vroeger en nu over van stukjes van Enschede als inspiratie.

De naam Van Haag tot Wal is ook een verwijzing naar hoe het verleden van de stad nog steeds in de stad te zien is. Vroeger was Enschede omringd door hagen en wallen. Tegenwoordig zijn die weg maar wordt er wel naar deze geschiedenis verwezen door een aantal straatnamen in de binnenstad.

Voorstellingen

De voorstelling 'Textielblues' wordt op drie verschillende momenten gespeeld in het Vestzaktheater. Tijdens dit muzikale stukje theater wordt het verhaal verteld van twee jeugdvrienden die samen in de textielindustrie zitten. Wat bijzonder is bij deze opvoering, is dat de kans bestaat dat deze drie verschillende versies heeft gedurende de dag. Het publiek heeft namelijk invloed op een deel van de verhaallijn door te stemmen via hun telefoons.

1 Textielblues Adrie en Maris 938x896
Oer-Tukker Adrie Hemmink (links) en singer-songwriter Maris Mae (rechts) presenteren samen de Textielblues voorstelling
Beeld: Concordia Enschede

In Stonewall café wordt eveneens op drie verschillende momenten de voorstelling: Wij, Stonewall gehouden. Dit bijzondere gay café runt volledig op de inzet van vrijwilligers. Op basis van interviews met deze vrijwilligers wordt de geschiedenis van deze plaats verteld.

Op de plek waar nu de Yogastudio Bodywise zit, wordt er een voorstelling gehouden over wat er zich door de jaren heeft afgespeeld in het pand. Daar waar het gebouw oorspronkelijk in gebruik genomen werd door een schildersbedrijf. is het in de jaren die volgden ook de thuisbasis geweest van een anarchistische jazzclub en een vrouwenhuis.

Andere activiteiten

De genoemde voorstellingen zijn tijdsgebonden, maar er zijn ook een aantal gratis activiteiten waar de bezoekers gedurende het festival gewoon spontaan kunnen bezoeken.

In het Tentje Tenman wordt het Fotografisch Atelier Rembrandt van 13.00 tot 16.00 geopend. Met de hulp van een paar aanwezige kledingstukken kunnen voorbijgangers een schilderij-achtige portretfoto laten maken, die ze vervolgens kunnen downloaden.

Wethouder Jeroen Diepenmaat onthult een interactief kunstwerk op de Klokkenplas. Door middel van QR-code kunnen de aanwezigen via Instagram zien wat dit kunstwerk voor extra's met zich meebrengt.

Tot slot staat de Herriebak gedurende het hele festival op de Oude Markt. Muziekliefhebbers kunnen daar luisteren naar livemuziek en een brede selectie aan platen.

Bus Herriebak Anne Linde en Dion 938x704
Terwijl Dion Vluggen plaatjes draait, houdt Anne-Linde van de Veen zich bezich met een aantal live-acts rondom deze muzikale camper.
Beeld: Concordia Enschede

Volledig programma

In dit artikel zijn nog niet alle culturele activiteiten uitgelicht. Er kan nog onder meer gekeken worden naar spoken word, een theaterhoorspel en het 15-jarige jubileum van Trio 504. Het volledige programma kan gevonden worden op de website van het festival, waar ook de bijbehorende locaties en de tijdsvakken worden vermeld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.