Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Boekelo

De pluktuin in Boekelo is weer open: 'plukgeluk' met een maatschappelijke functie

Voor een beetje 'plukgeluk' kun je terecht in Boekelo. De pluktuin van de Inspiratiehoeve is sinds donderdag weer geopend voor publiek. De bloemenzee wordt onderhouden door vrijwilligers die in een re-integratietraject zitten.Vorig jaar bracht 1Twente een bezoekje aan de pluktuin:

Voor €3,50 kunnen bezoekers zelf een bos bloemen samenstellen. Dat gaat op goed vertrouwen: bij de ingang hangen heggenschaartjes waarmee naar hartenlust bloemen geknipt kunnen worden. In de brievenbus kan bij het weggaan de betaling worden gedeponeerd. Die opbrengsten worden gebruikt voor gereedschap of materiaal, of nieuwe plantjes en zaadjes om de tuin volgend jaar nóg mooier te maken.

Maatschappelijke functie

De pluktuin is een initiatief van Renate Haarman en Mirthe Koetse van de Inspiratiehoeve. Een boerderij waar workshops worden gegeven en vergaderzalen gehuurd kunnen worden. In 1Twente Vandaag vertelde Renate vorig jaar over het ontstaan van de pluktuin, die ook een maatschappelijke functie heeft. "Bij de boerderij is een weiland waar niets mee gedaan werd. Tuinieren was al onze hobby en daar zijn we met een kleine pluktuin begonnen. Die is ieder jaar verder uitgebreid."

Gedurende het hele jaar werken vrijwilligers die in een re-integratietraject twee ochtenden in de week in de tuin. Zo beginnen ze in maart al met zaaien en verzorgen ze de bloemen in een kas. Daarna worden ze handmatig in de tuin gepoot en verder verzorgd.

'Mensen mee laten genieten'

Het zijn met name vrouwen die in de ziektewet zitten die niet meer aan het werk komen, maar wel iets willen doen, of die hun belastbaarheid willen meten. Renate ziet de vrijwilligers opleven. "Dat is ook wel waarom we dit hebben opgezet; mensen mee laten genieten van het buitenleven waar we zelf ook zo van genieten."

icon_main_info_white_glyph

Over de pluktuin

De pluktuin is te vinden aan de Beldershoekweg 20, net buiten Boekelo en is geopend op donderdag t/m zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.