Verkeer
Stuur appje
Zoek

Keuzedeel Bier aan ROC van Twente: nog geen 18, maar al wel afgestudeerd in gerstenat

Bier drinken mogen ze nog niet of nog maar net, maar toch hebben Jeroen Fentsahm (Lochem), Ryon Elferink (Wierden), Harm Mensink (Agelo) en Frank de Jonge (Vroomshoop) meer verstand van het geestrijke vocht dan de gemiddelde bierdrinker. De vier zijn de eersten die het keuzedeel Bier met succes hebben afgerond aan het ROC van Twente in Almelo.

Geslaagd

Als je je wilt verdiepen in wijn en bij welke gerechten je welke wijn serveert, kun je al jaren terecht bij de sommeliersopleiding op de Cas Spijkers Academie van het ROC van Twente. Vanaf dit jaar worden er aan het ROC van Twente ook 'biersommeliers' opgeleid. De eerste vier deden gisteren examen en slaagden allemaal met vlag en wimpel. Komend jaar zal een veelvoud daarvan het keuzedeel Bier gaan volgen. Bier is dus booming.

“Waarom we dit aanbieden? Omdat de markt er om vraagt.”

Markt

"Waarom we dit aanbieden? Omdat de markt er om vraagt." Dat vertelt Gijs Reijns, vakdocent koken aan het ROC van Twente, biersommelier in opleiding én hobbybrouwer. Reijns heeft het afgelopen jaar de vier leerlingen onder zijn hoede genomen die een binnen de opleiding Manager/Ondernemer Horeca het keuzedeel Bier hebben gevolgd.

icon_main_info_white_glyph

Theorie, excursies en proeverijen

Het Keuzedeel Bier aan het ROC van Twente duurt twintig weken en bestaat uit een aantal theorielessen, excursies en proeverijen bij regionale brouwerijen. De studenten brouwen hun eigen bier op school om te beleven hoe bier zijn geuren en smaak krijgt en hoe je dat kunt beïnvloeden.

Zelf brouwen

Het examen bestond uit een theoretisch deel en een praktisch deel. Reijns: "Dat laatste deel is natuurlijk het meest tot de verbeelding sprekend. Zelf brouwen, serveren, proeven… Ik heb thuis een mobiele installatie waarmee ik bier brouw. Die is mee geweest naar school en daar zijn de vier zelf mee aan de slag gegaan. Verder hebben ze het afgelopen jaar de verschillende soorten bier leren herkennen door te proeven. Die kennis werd donderdag getoetst.”

Artikel gaat verder onder de foto

Ryon elferink bier roc 2022
Studente Ryon Elferink probeert tijdens haar examen een biertje thuis te brengen.
Beeld: Gijs Reijns/ROC van Twente

Wel tappen, niet drinken

Hoe doe je dat als je wettelijk gezien nog geen bier mag drinken? “Om goed te kunnen proeven, moet je bier wel doorslikken. Dat gebeurt op school natuurlijk mondjesmaat. Je kunt wat we hier doen niet vergelijken met het zuipen van bier op de vrijdagavond in de keet. Hoewel onze studenten ook alles afweten van gewone pils.”

De opleiding biedt inzicht in de gevaren van alcohol, legt Reijns uit: “In de horeca mag je vanaf 16 jaar wel bier schenken en tappen, maar niet zelf nuttigen. Echter, om de gasten goed te kunnen adviseren, moet je natuurlijk wel weten hoe het smaakt”, lacht Reijns om de spagaat waarin hij en z’n collega’s zitten waar het de praktijk betreft; ook komend schooljaar zal een deel van de studenten namelijk nog geen 18 zijn.

“Bij een licht gerecht serveer je een licht biertje. Dus geen Guinness bij asperges, maar wél een mooie Weizen.”

Taboe

De opleiding sluit met het keuzedeel Bier aan bij de behoefte vanuit de markt. Reijns: "In de horeca is namelijk een steeds grotere vraag om naast wijn ook bier aan te bieden bij bepaalde gerechten. Dit is geen makkelijke taak. Er rust namelijk een taboe op de combinatie van bier met gerechten. Maar ik zet me graag in om bier beter op de kaart te zetten." Reijns geeft graag een voorbeeld van welk biertje bij welk gerecht past: "Bij een licht gerecht serveer je een licht biertje. Dus geen Guinness bij asperges, maar wél een mooie Weizen. En bij een trappist, bijvoorbeeld La Trappe, eet je een oliebol heerlijk weg."

Dit jaar volgden slechts vier leerlingen het keuzedeel Bier, volgend schooljaar zal dit aantal vertienvoudigd zijn, weet Reijns: "Ik verwacht dat we dan twee klassen van zo'n 20 tot 25 leerlingen hebben, die meer bier over willen weten."

icon_main_info_white_glyph

Twentse cafébazen

Na het theorie-examen volgde een praktijkdeel. De leerlingen moesten geblinddoekt vier verschillende speciaalbieren proeven en herkennen. Daarnaast moesten ze zowel een pilsje kunnen tappen en speciaal bier uit de fles kunnen schenken. De examinatoren zijn ondernemers van gerenommeerde horecabedrijven uit de regio, namelijk Ruud de Jong van Irish pub The Shamrock uit Almelo en Bas Boerrigter van Café Bierlokaal De Engel uit Oldenzaal.

Gijs Reijns Bier ROC 2022
Gijs Reijns: “In de horeca mag je vanaf 16 jaar wel bier schenken en tappen, maar niet zelf nuttigen. Echter, om de gasten goed te kunnen adviseren, moet je natuurlijk wel weten hoe het smaakt.”
Beeld: Gijs Reijns/ROC van Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.