Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Hengelose bijenhouders zetten de korf open tijdens Landelijke Open Imkerij Dag

Bij ivn 1twente 2022 05 30 124033 mtep
Honingbijen en vele soorten solitaire bijen en hommels maken moeilijke tijden door. De grootste bedreiging waar de wilde bij mee te kampen heeft, is gebrek aan voedsel en nestgelegenheid.
Beeld: IVN

De Hengelose imkers houden zondag 10 juli open huis in de bijentuin aan de Landmansweg 141. Van 10 tot 16 uur is iedereen welkom om er kosteloos een kijkje te nemen tijdens de Landelijke Open Imkerij Dag en mee te doen aan bijvoorbeeld een workshop kaarsen maken.

'Bijen zijn niet eng'

Voorzitter John Leerentveld van de Bijenteeltvereniging Hengelo vertelt wat er zoal te zien en te beluisteren valt: "Enthousiaste imkers vertellen over het fascinerende leven van de honingbij en demonstreren graag wat er komt kijken bij hun hobby. De bezoekers kunnen een bijenvolk van dichtbij bekijken en misschien laat de koningin zich die dag wel zien. Mensen die het gezoem erg spannend vinden en bang zijn gestoken te worden, kunnen vragen om een beschermende bijenkap. Tijdens de rondleiding langs de bijenkasten en door de insectvriendelijke tuin zul je overigens merken dat bijen helemaal niet eng zijn."

Bedreigingen

Ook wordt er volgens Leerentveld aandacht besteed aan de problemen waarmee bijen en hommels te maken hebben: "Honingbijen en vele soorten solitaire bijen en hommels maken moeilijke tijden door. De grootste bedreiging waar de wilde bij mee te kampen heeft, is gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Dit is een direct gevolg van de intensieve grootschalige landbouw, de verstedelijking en het strakker en efficiënter beheer van ons groen. Daarom besteden de imkers tijdens de Landelijke Open Imkerijdag ook aandacht aan het maken van insectenhotels en het aanplanten van bijvriendelijke planten."

icon_main_info_white_glyph

Waar en wanneer?

De Bijentuin van de Bijenteeltvereniging Hengelo en omstreken is te vinden aan de Landmansweg 141 in Hengelo en is op zondag 10 juli open van 10 tot 16 uur.

Kaarsen maken

Voor de kinderen is er deze dag een puzzeltocht, waarbij er mooie prijzen zijn te winnen. Er wordt aan de iets oudere bezoekers een workshop kaarsen maken gegeven, er zijn demonstraties korfvlechten en er is honing om te proeven en te kopen. Tenslotte valt er te genieten van muziek en 'bijenwaskunst'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.