Verkeer
Stuur appje
Zoek

Met zonnepanelen overdekte parkeerplaatsen leveren IKEA Hengelo driekwart van alle benodigde stroom op

De boven de parkeerplaats van de IKEA in Hengelo geïnstalleerde zonnepanelen zijn woensdagochtend officieel in werking gesteld. Ruim drieduizend panelen kunnen meer dan driekwart van de benodigde energie voor het Hengelose filiaal van de woonwinkelketen opwekken.

Praktisch

Behalve voor het opwekken van energie zijn de carports ook praktisch voor de bezoekers van de winkel. Klanten van de meubelgigant kunnen op een regenachtige dag hun Billy-kastjes in alle rust inladen, zonder natgeregend te worden. En op warme dagen staan de auto's in de verkoelende schaduw. “Dat is inderdaad een mooie bijkomstigheid”, zegt filiaalmanager Hermen Schutte over de innovatieve panelen voor de deur van zijn winkel. “De zonnepanelen laten licht door, waardoor er energie wordt opgewekt aan beide kanten van de panelen.”

650 huishoudens

Met de zonnepanelen kan IKEA Hengelo 75 procent van haar energieverbruik opwekken. “De totale opbrengst is 1,8 megawattpiek, dat komt overeen met het verbruik van zo'n 650 huishoudens.” Mocht er toch nog overschot zijn, dan wordt de stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Opgave

Met het omschakelen van drie knoppen nam de Hengelose duurzaamheidswethouder Claudio Bruggink de panelen ‘officieel’ in gebruik. Volgens de wethouder smaakt dit naar meer: “Dit is hoe wij het graag zien. Zoveel mogelijk zonnepanelen op daken of zoals hier bij IKEA, waar het dak niet geschikt is voor panelen, boven parkeerplaatsen.” De duurzaamheidsdoelen die Den Haag gesteld heeft vormen een flinke uitdaging voor Hengelo, vertelt Bruggink: “Ook als je alle mogelijke daken en parkeerplaatsen vol legt met zonnepanelen, ben je er nog niet. Maar dit is een mooi begin.”

Duurzaamheid

De zonnepanelen zijn onderdeel van de duurzaamheidsplannen van IKEA: “Sinds 2012 zetten wij ons in op het gebied van duurzaamheid. Eén van onze pijlers is in 2025 al energieneutraal te zijn.” Ook krijgen afgedankte meubels een tweede kans bij de koopjeshoek. Koopjesjagers én moeder Aarde blij, lijkt Schutte te willen zeggen.

Zonnepanelenikea 1twente
De zonnepanelen laten licht door, waardoor er aan beide kanten energie opgewekt kan worden.
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.